Pinot Noir Birs

Tokaj 2017

Jólesően friss és könnyed a szájban, eperrel, ribiszkével, földes jegyekkel. Ízében is a pirosbogyósok dominálnak, frissen reszelt szerecsendióval és gyönyörű selymes tanninokkal. 

Összetétel: pinot noir
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Birsalmás

Ültetvényünk jóformán a mádi utcasor mellett fordul be be északnak, aztán szépen beáll déli irányba. A területet évek óta alakítjuk, egységesítjük: megállítottuk az eróziót és megújítottuk a többszáz éves támfalakat.

Fekvése és talajösszetétele - erodált, riolittufás barna vörösagyag - révén gazdagon ásványos és összetett borokat ad, magas érlelési potenciállal.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt szőlőt az év magas potenciáljának köszönhetően hosszabb (28-35 nap) héjonáztatás után préseltük.Tartályban és hordóban is történt a kontrollált alkoholos erjedés, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

A teljes mennyiség 80%-a használt francia hordóban és 20%-a agyag tojásban érett 10 hónapig.

Az év

A tél fagyos volt, szerencsére a januári havazás betakarta a talajfelszínt, ezzel megvédve előző évben elültetett kistőkéinket a fagyástól. A rügyfakadás március végén következett be, az eső elegendő volt a szőlő növekedéséhez. A virágzás nyár elején tökéletesen zajlott. Utána a kevés eső miatt a furmint fürtök ismét rövid idő leforgása alatt teljesen zártak lettek és rendkívül tömöttre hízták fel magukat. Ennek következménye lett később a szeptembertől virágkorát élő botrytis. A meleg nyár hatására a szőlő érése felgyorsult, így már augusztus harmadik hetében elkezdtük a pezsgő alapbornak tervezett szőlők betakarítását. A szemek léaránya kiváló volt, a mustok jól ülepedtek. Az erjedések utáni kóstolók után optimistán készítettük el a házasítási alapokat. Pezsgő szempontból remek évet könyveltünk el. A száraz borok alapanyaga egészséges és aroma gazdag. Gazdagon nyertünk édes alapbort is. A dűlős borok alapanyaga nagyon jó lett. Régen vártunk már egy olyan évre, amikor a száraz borok mellett kitűnő édes alapokat is szüretelhetünk! Most így lett, aszú és késői szüretelésű. boraink is lesznek majd 2017-ből.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,4 g/l
Alkohol 13,5 %
Összetétel: pinot noir
pH 3,54
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2017-09-04
Palackozás 2019-06-19
Érlelés használt francia hordóban és agyagtojásban
Érlelési idő 10 Hónap
Dűlők Birsalmás

Kóstolás

Könnyed vörös szín.
Illatában eperrel, ribiszkével és földes jegyekkel.
Ízében is a pirosbogyósok dominálnak, frissen reszelt szerecsendióval és gyönyörű selymes tanninokkal.

Korábbi évjáratok

2016

2015