Sauska Siller
Villány 2022
Ragyogó rubin, édes, intenzív illatában házidzsem és szörp, málna, meggy, ribizli, szeder és áfonya. Kortyában cseresznyekompót, klassz savak, finom házijoghurt. Telt, könnyed és jóivású, hosszú lecsengéssel és izgalmas, frissítő pici kesernyével. Ez az egyszerűségében verhetetlen villányi bor az édes aromák és száraz korty izgalmas kontrasztjára épít, évről-évre egyre jelentősebb rajongói bázist építve.
Összetétel: | merlot, kékfrankos, portugieser, cabernet franc, kadarka |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 10 ℃ |
Alkohol: | 12,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.
Szőlészet-Borászat
A beérkező szőlőt fürtválogatás után bogyóztuk, majd 3-5 napig hideg áztattuk. A betöltés után (svábosan “ein Tag und eine Nacht”) a rosénál sötétebb színnel rendelkező mustokat levettük. Ülepítés után fajélesztővel oltottuk be. Saválló acéltartályban és hordókban 16,5-18 C-on erjesztettük, részlegesen almasavbontottuk.
Három hónapon át érett finomseprőn
Az év
2022 az egyik leghűvösebb évjáratnak indult. A rügyfakadás április 11-én kezdődött, viszont májusi hónap végére a hőmérsékleti adatok már az egyik legmelegebb évjáratot vetítették elő. Az intenzív hőmérsékletemelkedéshez hasonlóan intenzív hajtásnövekedés társult. A késői meleg tavaszt egyre szárazabb meleg nyári napok követték, de a szőlő folyamatos növekedést mutatott. A virágzás és kötődés rendkívül gyorsan ment végbe. A magas hőmérsékletnek és a szárazságnak köszönhetően július első napjaiban megkezdődött a zsendülés. A júliusban várt csapadékutánpótlás elmaradt, ami azt jelenti, hogy nyár végéig összesen csupán 392 mm csapadék hullott a borvidéken. A szüretet augusztus 18-án kezdtük meg a roséalapokkal. Szeptember beköszöntével mérséklődött a hőmérséklet, ami kedvezett az érésnek. Szeptember második felében már csak a cabernet franc és cabernet sauvignon fajták legjava maradt vissza. A szeptember végén lehullott 200 mm csapadék nehezítette a hátralévő szüreti napokat, de végezetül ragyogó tiszta időben fejeztük be a szüretet. Az év mennyiségben – minőségben pozitív meglepetést hozott, mert az aszályos, meleg évjáratok tipikus tulajdonságai végül nem mutatkoztak a minőségen. A szeptemberi lehűlésnek köszönhetően a bogyók frissek, aromagazdagok maradtak.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 6 g/l |
Alkohol | 12,5 % |
Összetétel: | merlot, kékfrankos, portugieser, cabernet franc, kadarka |
pH | 3,38 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2021-09-20 |
Palackozás | 2022-12-12 |
Érlelés | Acéltartályban |
Érlelési idő | 3 Hónap |
Dűlők |
Kóstolás
Szín | Ragyogó rubin. | |
Illat | Házidzsem és szörp, málna, meggy, ribizli, szeder és áfonya. | |
Íz | Kortyában cseresznyekompót, klassz savak, finom házijoghurt. |