Sauska Siller
2019
lllata a frissen szedett gránátalma héjas gyümölcshúsával indul, aztán a szamóca és vanília bújik elő. Kortya telt, könnyed, leheletnyi fahéj fanyarságával. Üdítő savak és kora nyári cseresznye íze hosszan a szájban marad. A pohárra nézve áttetsző pír kedveskedik a szemnek. Jégkockával igazi nyári élmény.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 10 ℃ |
Alkohol: | 12,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.
Szőlészet-Borászat
A vörösbor alapokat fürtválogatás után bogyóztuk, majd 3-5 napig hideg áztattuk. A betöltés utáni 24 óra múlva (svábosan “ein Tag und eine Nacht”) a rosénál sötétebb színnel rendelkező mustokat levettük. Ülepítés után fajélesztővel oltottuk be. Saválló acéltartályban és hordókban 16,5-18 C-on erjesztettük, részlegesen almasavbontottuk.
Négy hónapon át érett finomseprőn.
Az év
A februári és márciusi hónapok kiemelkedően melegnek bizonyultak. Kijelenthető, hogy az elmúlt 10 év legszárazabb tele mutatkozott a területeken. A kedvező téli szénhidrát mérlegnek köszönhetően, az átlagosnál egy héttel hamarabb következett be a fakadás, mely szép egyöntetűség formájában valósult meg. Fakadástól virágzásig tartó időszak meleg áprilissal indult, április második dekádjától május végéig csapadékban gazdag idő köszöntött ránk, valamint ez idő alatt volt az elmúlt 8 évben a leghűvösebb is. A virágzás kicsit kitolódott az előző évekhez képest. 10 éve a 2019-es augusztus elején hullott a legtöbb csapadék, a hónap végétől viszont szárazságstressz tünetei mutatkoztak a növényeken. Az érés vontatottan indult, de a szüretet aromaanyagokban és savtartalomban gazdag szőlőfürtök szedésével kezdhettük meg. Októbertől felmelegedés köszöntött ránk, viszont a napi hőingások átlag felettiek voltak. A hullámvasúthoz hasonlítható év ellenére kijelenthető, hogy csodával zárult, a bogyók tökéletes fenolos érést, magas potenciális alkoholokat, alacsony almasav tartalmat és magas színintenzitást elérve érkeztek a feldolgozóba. Mondhatni ezüsttálcán szállította a szőlészet a borászat részére boraink alapanyagát.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 6,1 g/l |
Alkohol | 12,5 % |
pH | 3,36 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2019-09-30 |
Palackozás | 2020-04-28 |
Érlelés | Tartályban és hordóban |
Érlelési idő | 4 Hónap |
Dűlők | Ördög-árok, Kopár, Makár |
Kóstolás
Szín | Élénk piros | |
Illat | lllata a frissen szedett gránátalma héjas gyümölcshúsával indul, aztán a szamóca és vanília bújik elő. | |
Íz | Kortya telt, könnyed, leheletnyi fahéj fanyarságával. Üdítő savak és kora nyári cseresznye íze hosszan a szájban marad. |