Sauska Merlot Kopár

Villány 2018

Nagypályán játszó bor, széles  és koncentrált kék és fekete szilva aromák grafittal és zsályával. Zamatos, ropogós, mégis gazdag ízvilág érett szilva, szivardoboz és shitakee gomba ízekkel. Friss és érett tanninok együttese, zamatos, grafit befejezéssel.

Az év

Gazdag és intenzív borok. A 2018-as évjáratra úgy fogunk emlékezni, mint a valaha volt legkorábbi szüretre  (a rosé esetében augusztus 11.). Az elmúlt évtized legmelegebb évének számít, szerencsére extrém hőcsúcsok nélkül. Késő tavasztól kora őszig állandóan meleg (és száraz) volt. Szeptember közepe meghozta a nagyon szükséges esőt, ami lelassította az érést, és lehetővé tette a szőlő felfrissülését. A cabernet-ek és a kékfrankosok különlegesen ragyognak ebben az évjáratban.

 

 

Összetétel: merlot
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
18000 Ft
Polci ár
16500 Ft
Törzsvásárlói ár
24 000 Ft / l
Egységár
Részletek

Dűlők

Területünk a forró villányi Kopár dűlőn található. A Kopár az ország legmelegebb szőlőültetvénye. Nem meglepő, hogy az ebből a dűlőből készült borok teltek, gazdagok és szívmelengetőek. Szüretünk szinte mindig innen indul, annyira gyors itt az érés.  A Kopár Magyarország vitathatatlanul legikonikusabb dűlőneve.

 

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan válogatott szőlőt rövid ideig áztattuk. Ezt követően hordóban és tartályban történt az erjesztés és almasavbontás.

30 napos héjonáztatással hangsúlyoztuk a fajta vezető jegyeit.

15 hónapos tölgyfahordós érlelést kapott. (20 %-ban új hordó).

Az év

Márciusi késői tél után egy nagyon korai nyárias tavasz érkezett április közepén magas hőmérséklettel és korai rügyfakadással. A Kopáron a kékfrankosnál már április elején megindult a rügyfakadás. A májusi szárazság és a korai virágzás jelentősen megnehezítette a tavaszi munkálatokat. A szüret, idén olyan korán indult, mint eddig még soha. A rozé alapokkal kezdtük augusztus 11-én. Szeptember második felében jött a nagyon várt csapadék a hőmérséklet is visszaeset így az érés újra elindult, a korábbi lassulás után. Októberben a hosszan kitartó jó időjárás kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez a kései fajták esetén. A kékfrankos és a cabernet franc érett meg a legszebben, majd a cabernet sauvignon is követte őket minőségben. A szüretet október 24-én a Makáron cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége a szeszélyes időjárás mellett is kimagasló volt. 2018 úgy lett az egyik legmelegebb év, hogy nem voltak extrém hőmérsékleti viszonyok.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,3 g/l
Alkohol 14,5 %
Összetétel: merlot
pH 3,65
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2017-09-14
Palackozás 2019-09-24
Érlelés új és használt francia hordókban
Érlelési idő 15 Hónap
Dűlők Kopár

Kóstolás

Szín Tiszta, mély rubinvörös.
Illat Csodás illatában friss dohány, ribizli és meggy, szilvakompót, gyógyfüvek és mezei virágok.
Íz A szájban édes és eleven, finom tanninokkal, klasszul integrált fával, cassis, meggy, fekete csokoládé, erdei föld és grafit komplexitással.