Sauska Merlot Kopár
Villány 2018
Nagypályán játszó bor, széles és koncentrált kék és fekete szilva aromák grafittal és zsályával. Zamatos, ropogós, mégis gazdag ízvilág érett szilva, szivardoboz és shitakee gomba ízekkel. Friss és érett tanninok együttese, zamatos, grafit befejezéssel.
Az év
Gazdag és intenzív borok. A 2018-as évjáratra úgy fogunk emlékezni, mint a valaha volt legkorábbi szüretre (a rosé esetében augusztus 11.). Az elmúlt évtized legmelegebb évének számít, szerencsére extrém hőcsúcsok nélkül. Késő tavasztól kora őszig állandóan meleg (és száraz) volt. Szeptember közepe meghozta a nagyon szükséges esőt, ami lelassította az érést, és lehetővé tette a szőlő felfrissülését. A cabernet-ek és a kékfrankosok különlegesen ragyognak ebben az évjáratban.
Összetétel: | merlot |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 17-18 ℃ |
Alkohol: | 14,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
Területünk a forró villányi Kopár dűlőn található. A Kopár az ország legmelegebb szőlőültetvénye. Nem meglepő, hogy az ebből a dűlőből készült borok teltek, gazdagok és szívmelengetőek. Szüretünk szinte mindig innen indul, annyira gyors itt az érés. A Kopár Magyarország vitathatatlanul legikonikusabb dűlőneve.
Szőlészet-Borászat
A kézzel szüretelt gondosan válogatott szőlőt rövid ideig áztattuk. Ezt követően hordóban és tartályban történt az erjesztés és almasavbontás.
30 napos héjonáztatással hangsúlyoztuk a fajta vezető jegyeit.
15 hónapos tölgyfahordós érlelést kapott. (20 %-ban új hordó).
Az év
Márciusi késői tél után egy nagyon korai nyárias tavasz érkezett április közepén magas hőmérséklettel és korai rügyfakadással. A Kopáron a kékfrankosnál már április elején megindult a rügyfakadás. A májusi szárazság és a korai virágzás jelentősen megnehezítette a tavaszi munkálatokat. A szüret, idén olyan korán indult, mint eddig még soha. A rozé alapokkal kezdtük augusztus 11-én. Szeptember második felében jött a nagyon várt csapadék a hőmérséklet is visszaeset így az érés újra elindult, a korábbi lassulás után. Októberben a hosszan kitartó jó időjárás kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez a kései fajták esetén. A kékfrankos és a cabernet franc érett meg a legszebben, majd a cabernet sauvignon is követte őket minőségben. A szüretet október 24-én a Makáron cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége a szeszélyes időjárás mellett is kimagasló volt. 2018 úgy lett az egyik legmelegebb év, hogy nem voltak extrém hőmérsékleti viszonyok.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 6,3 g/l |
Alkohol | 14,5 % |
Összetétel: | merlot |
pH | 3,65 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2017-09-14 |
Palackozás | 2019-09-24 |
Érlelés | új és használt francia hordókban |
Érlelési idő | 15 Hónap |
Dűlők | Kopár |
Kóstolás
Szín | Tiszta, mély rubinvörös. | |
Illat | Csodás illatában friss dohány, ribizli és meggy, szilvakompót, gyógyfüvek és mezei virágok. | |
Íz | A szájban édes és eleven, finom tanninokkal, klasszul integrált fával, cassis, meggy, fekete csokoládé, erdei föld és grafit komplexitással. |