Pinot Noir Birs

Tokaj 2015

A pinot noir új szenvedély tokaji borászatunk életében,  hiszen a szőlészetben-borászatban csaknem egy évtized bizony még friss kalandnak számít. A világhírű francia talajszakértő házaspár, Claude és Lydia Bourguignon dűlővizsgálatai nyomán döntöttünk a pinot telepítés mellett a kvarcitos Padihegyen és az inkább riolitos mádi Birsalmásban.  Nagyon érdekelt minket, milyen karaktert mutat a két bor a későbbiekben, milyen a “vörösboros arca”  ennek a két, számunkra kedves dűlőnek, ahol főleg furmint és chardonnay lakik. 

Birs pinot noir-unk könnyű, áttetsző vörös lila karimával. Rózsa, málna és erdei föld aromáit a szájban pirosbogyós gyümölcsök követik, szegfűszeg, és pörkölt mogyoró ízjegyekkel. Delikát,  selymes, visszafogott eleganciája sokfelé fejlődhet még. Most is vonzó, de van ideje még.

Összetétel: pinot noir
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Birsalmás

Ültetvényünk jóformán a mádi utcasor mellett fordul be be északnak, aztán szépen beáll déli irányba. A területet évek óta alakítjuk, egységesítjük: megállítottuk az eróziót és megújítottuk a többszáz éves támfalakat.

Fekvése és talajösszetétele - erodált, riolittufás barna vörösagyag - révén gazdagon ásványos és összetett borokat ad, magas érlelési potenciállal.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt szőlőt az év magas potenciáljának köszönhetően hosszabb (28-35 nap) héjonáztatás után préseltük.Tartályban és hordóban is történt a kontrollált alkoholos erjedés, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

A teljes mennyiség 60%-a érett használt francia hordóban 15 hónapig.

 

Az év

A 2015-ös év leghidegebb hetével indult a január. A rügypattanás március végén, a fakadás pedig április közepén történt. Ezt követően virágzáskor optimális volt a hőmérséklet, ezt eredményezte a szinte hibátlan kötődést. Viszont ezt követően a forróság nem ért véget, egészen szeptember közepéig. A hőmérséklet csúcsa 39 °C volt. A nagy meleggel persze a szárazság is együtt járt, és a csapadék hiánya miatt a hajtások növekedési erélye lelassult. Az augusztusi forróság nagyon gyors érést hozott, bizonyos tételeknél almasavat bontottunk a végső harmónia beállításához.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,7 g/l
Alkohol 13,5 %
Összetétel: pinot noir
pH 3,46
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2015-09-05
Palackozás 2017-07-19
Érlelés használt és új francia hordóban
Érlelési idő 15 Hónap
Dűlők Birsalmás

Kóstolás

Könnyű, áttetsző vörös lila karimával.
Rózsa, málna és erdei föld aromák.
Pirosbogyós gyümölcsök, szegfűszeg és pörkölt mogyoró. Delikát, selymes, visszafogott.