Kadarka

Villány 2016

Színe élénk rubint. Illata fűszeresen indul, szegfűszeg, bors, aszalt meggy és végül csipkebogyó felé nyílik szépen. A csipkebogyó indítja az ízeket is, aztán az aszalt jegyek mellett feltűnik egy kis kakaósság. Kiegyensúlyozott, finom tanninoktól gazdag kortya hosszan a szájban marad.

Összetétel: kadarka
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Ördögárok

Mészkő altalajon lösz, helyenként vörösagyag. A dűlő hegy-völgy irányú sorai között nagy a szintkülönbség, a szőlő  valóságos katlanban érik, ami őrzi a meleget éjjel nappal, hatalmas mennyiségű férfias tannint generálva a borokban. A kadarka az a szőlőfajta, ami nem a tanninra építi a vonzerejét. Ezért olyan remek minőségű itt: telivér, gyümölcsös eleganciája mutatja legjobban a dűlő kvalitását.

Szőlészet-Borászat

A beérkező szőlőt gondosan válogattuk majd rövid ideig áztattuk. Tartályban és hordóban történt a kontrollált alkoholos erjesztés és almasavbontás, ahol kialakultnak a fajta vezető jegyei.

A tételt palackozásig finomseprőn tartottuk.

Hordós és tartályos érlelést is kapott.

2017 novemberében palackoztuk.

Az év

2016-ban a kitavaszodás és a rügyfakadás a megszokott időben és ütemben zajlott. Az áprilisi lehűlés később viszont fagyot is hozott magával. A virágzást az időjárás viszontagságai már nem zavarták, így a terméskötődés is csodálatosan alakult. Telt és egészséges fürtökkel vártuk a zsendülést. Különösen nagy figyelmet fordítottunk a szőlőterületeink egészségi állapotának és a szőlő minőségének a megőrzésére. A meleg napsütés is jó hatással volt a színanyagok és a tanninok érettségére. A kierjedt borok élénk színekkel, kifinomult struktúrával, sok gyümölccsel, selymes tanninokkal és magas potenciállal kerültek hordóba.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,9 g/l
Alkohol 13 %
Összetétel: kadarka
pH 3,36
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2016-09-09
Palackozás 2017-11-20
Érlelés Hordós és tartályos érlelést is kapott.
Érlelési idő 10 Hónap
Dűlők Ördögárok

Kóstolás

Színe élénk rubint.
llata fűszeresen indul, szegfűszeg, bors, aszalt meggy és végül csipkebogyó felé nyílik szépen.
A csipkebogyó indítja az ízeket is, aztán az aszalt jegyek mellett feltűnik egy kis kakaósság.

Korábbi évjáratok

2015

2014