Furmint

Tokaj 2018

Színe világos, zöldes reflexekkel. Illatban üde citrusok, tavaszi virágzsongás. Ízében a Furmint minden csodálata, makacs feszesség, lendület, és nem utolsó sorban Tokaj. A borvidék adta  potenciál minden tekintetben előnyösen mutatkozik meg. Ízben némi mandula vezeti fel a kortyot, amely fügés rozmaring kombóra vált. Közepes test, hosszú tartó utóíz, kerek bor.

Összetétel: furmint
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10 ℃
Alkohol: 13,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

A szőlőt 100%-ban tokaji területeinkről szüreteltük, elsősorban a Medve- és Birsalmás-dűlőkből, valamint a kiemelkedő adottságokkal bíró Padihegyről.

Szőlészet-Borászat

A beérkező szőlőt, néhány órás héjonáztatás után finoman préseltük. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjedés és a részleges almasavbontás is, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

Finomseprőn tartottuk 7 hónapig. A bor 12 %-nál almasavat bontottunk.

Tartályos és hordós érlelést is kapott. (6% hordós)

Az év

2018 rendkívül száraz és forró év volt. A metszéssel időben végeztünk. A fakadást követően olyan intenzív növekedésnek indultak a hajtások, amit még soha nem tapasztaltunk. Részben ennek hatására június második felére azokkal a zöldmunkákkal is végeztünk, amik egy átlagos évben csak egy hónappal később lennének esedékesek. Ezt a gyors ütemű fejlődést érésben is tapasztaltuk. Az első szüreti időpont augusztus 2. Volt, chardonnay pezsgő alapanyagot szüreteltünk a Birsalmásról. A tudatos klón és alapanyag választás következtében minimális veszteségünk volt botritys vagy illósodás miatt. Az ősz folyamán aszúsodás csekély intenzitást mutatott az egész borvidéken, ezért az idén nem készítettünk aszúbort. A szürettel október 24-én végeztünk, a late harvest borunkba kerülő szép alapokkal.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,0 g/l
Alkohol 13,5 %
Összetétel: furmint
pH 3,24
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2018-09-20
Palackozás 2019-06-13
Érlelés tartályos és 6% hordós érlelést is kapott
Érlelési idő 7 Hónap
Dűlők Holdvölgy, Medve, Padihegy, Istenhegy

Kóstolás

Színe világos, zöldes reflexekkel.
Illatban üde citrusok, tavaszi virágzsongás.
Ízében a Furmint minden csodálata, makacs feszesség, lendület, és nem utolsó sorban Tokaj.

Korábbi évjáratok

2016