Cuvée 5

Villány 2012

“A két előző évjárat ismeretében azt mondhatom, ez az eddigi legjobb. Éppen abba az irányba mozdult, amit reméltem: van egyénisége és identitása - egészen az egyes dűlők üzenetéig-, ezek nélkül nincs komoly bor. Megmaradtak korábbi erényei, a remek sötétbogyós gyümölcsösség és az érett fekete cseresznye karaktere. Nagy örömömre tiszta, ragyogó savaival ezúttal is domináns a blendben a kiváló Cabernet Franc. Nagy bor, mondhatjuk, de nem “erőből” készült,  nem a test mérete uralja, hanem az intenzitás és az elegancia egyensúlya. Semmi esetre sem zavaró a 15% alkohol, emelkedett, finom, lágy tanninokkal, gazdag ízharmóniával. Bízhatunk benne, hogy szépen öregszik majd. A nagy bordóiakhoz felérő gyűjtői tétel. “ Christopher Burr MW

Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 15 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan válogatott szőlőt kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban és kis méretű francia hordókban történt a kontrollált alkoholos erjesztés és almasavbontás. Az ezt követő 30 napos héjonáztatás során pedig kialakultak a fajta vezető jegyei.

Kíméletes préselést követően 18 hónapos hordós érlelést kapott, melynél az évjárat legkiválóbb hordóit használtuk a házasításhoz (80 %-ban új hordó).

 

Az év

A 2012-es évjárat izgalmakkal és végletekkel fűszerezetten telt. Januárban nagyon enyhe idő, de februárban már komoly fagyok voltak. A tavaszi indulás jól ment. Az esős és hűvös május mellé erős szelek is társultak a virágzás idejére, így az elhúzódott. Május végétől hosszú, meleg nyári napos idők következtek. A fejlődés kiegyenlítetten haladt a középérésű illetve késői fajták esetében. A korai fajták a vízhiányos forró nyári időszaknak köszönhetően korai szüretet hoztak. A 2011-es évvel ellentétben nem lehetett várni az elő- és főszüret között. Minden korábban érkeztek, akárhová nyúltunk, szedhető szőlőt találtunk.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,7 g/l
Alkohol 15 %
Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,cabernet franc
pH 3,62
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2012-09-04
Palackozás 2016-07-07
Érlelés Új és másodtöltésű tölgyfahordóban.
Érlelési idő 18 Hónap
Dűlők Makár, Ördögárok, Kopár

Kóstolás

mélybordó-rubin
Illata visszafogott eleganciával, érett erdei gyümölcsök mellett hozza a villányi dűlőkben termett szőlő lehengerlő komplexitását és természetességét.
A rendkívül finom struktúra és tanninok mellett a kakaóbab, aszalt gyümölcsök, feketeribizli és cseresznye jelenik meg a kortyban.