Cuvée 7 / Villány

Villány 2012

Gyönyörű sötétvörös színű, mély tónusú. Komoly bort sejtet. Illata elegáns, intenzív  mélyről jövő, lassan kiterjeszkedő. Finom kakaópor, tejcsoki, földes jegyek, utána cassis és feketeszeder. Érett maszkulin karakterű vörösbor, amely illata  idővel még komplexebbé válik. Jól struktúrált szerkezet, gazdagon jelenlévő  robosztus, erőteljes ízek, intenzitás. Sokáíg nyomot hagyó finom tanninok, elegáns, hosszú, kerek, nagy potenciállal.

Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 15 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Míg a Cuvée 7 Villányt a Bordeaux-i fajták házasítása inspirálja, lénye ennél sokkal összetettebb. Ahelyett, hogy pontosan, előre beállított arányokkal dolgoznánk, minden évjáratunknál megvizsgáljuk az év hatását a termésre és dűlőinkre. A Cuvée 7 Villány-t úgy álmodtuk meg, hogy az elkészült borban finom egyensúlyban legyenek jelen dűlőink.  A villányi Konkoly -, Ördögárok- és Kopár dűlők , a borvidék kiemelkedő képviselői,  saját egyéniséggel. Ez az a plusz, ami a Cuvée 7-re annyira jellemző villányi egyéniséget adja és természetesen a többségében az Ördögárokból származó Cabernet Sauvignon, mely fajta a házasítás gerincéül szolgál.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan három szinten válogatott fürtöket kíméletes roppantás után, rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés. Az év adottságaihoz igazodva hosszabb, 35 napos héjon áztatás után történt a teljes tétel almasavbontása.

17 hónapos hordós érlelést kapott. Kis méretű francia hordókat használtunk (30 %-ban új hordó).

Az év

A 2012-es évjárat izgalmakkal és végletekkel fűszerezetten telt. Januárban nagyon enyhe idő, de februárban már komoly fagyok voltak. A tavaszi indulás jól ment. Az esős és hűvös május mellé erős szelek is társultak a virágzás idejére, így az elhúzódott. Május végétől hosszú, meleg nyári napos idők következtek. A fejlődés kiegyenlítetten haladt a középérésű illetve késői fajták esetében. A korai fajták a vízhiányos forró nyári időszaknak köszönhetően korai szüretet hoztak. A 2011-es évvel ellentétben nem lehetett várni az elő- és főszüret között. Minden korábban érkeztek, akárhová nyúltunk, szedhető szőlőt találtunk.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,14 g/l
Alkohol 15 %
Összetétel: cabernet sauvignon,merlot,cabernet franc
pH 3,7
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2012-09-01
Palackozás 2014-06-24
Érlelés Új- és használt francia hordókban
Érlelési idő 17 Hónap
Dűlők Ördögárok, Kopár, Konkoly

Kóstolás

Gyönyörű sötétvörös színű.
Illata elegáns, intenzív mélyről jövő, lassan kiterjeszkedő. Finom kakaópor, tejcsoki, földes jegyek, utána cassis és feketeszeder.
Jól struktúrált szerkezet, gazdagon jelenlévő robosztus, erőteljes ízek, intenzitás. Sokáíg nyomot hagyó finom tanninok, elegáns, hosszú, kerek.