Chardonnay

Tokaj 2018

Világos sárga, zöldes reflexekkel. Illatban némi vanillia és kamilla elegye színesíti a fajtajelleget. Szájban üde, friss bor tetszeleg. A korty könnyed, elegáns, hosszasan a szájban hízeleg. Szinte olvad a szájban. Sárgadinnye, és lime nagyszerű ötvözete.

Összetétel: chardonnay
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10 ℃
Alkohol: 13,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Szőlészet-Borászat

Kézi szüretelést követően a szőlőt 5 C​​0-ra hűtöttük. A bogyózást-enyhe zúzást követően 6 órás cefreáztatás következett. A préselés kíméletes, alacsony nyomáson történt. Tartályban a kontrollált alkoholos erjedés, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

Finomseprőn tartottuk 2 hónapig

Kizárólag tartályos érlelést kapott.

Az év

2018 rendkívül száraz és forró év volt. A metszéssel időben végeztünk. A fakadást követően olyan intenzív növekedésnek indultak a hajtások, amit még soha nem tapasztaltunk. Részben ennek hatására június második felére azokkal a zöldmunkákkal is végeztünk, amik egy átlagos évben csak egy hónappal később lennének esedékesek. Ezt a gyors ütemű fejlődést érésben is tapasztaltuk. Az első szüreti időpont augusztus 2. Volt, chardonnay pezsgő alapanyagot szüreteltünk a Birsalmásról. A tudatos klón és alapanyag választás következtében minimális veszteségünk volt botritys vagy illósodás miatt. Az ősz folyamán aszúsodás csekély intenzitást mutatott az egész borvidéken, ezért az idén nem készítettünk aszúbort. A szürettel október 24-én végeztünk, a late harvest borunkba kerülő szép alapokkal.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,9 g/l
Alkohol 13,5 %
Összetétel: chardonnay
pH 3,48
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2018-08-23
Palackozás 2019-02-19
Érlelés Csak tartályos érlelést kapott.
Érlelési idő 2 Hónap
Dűlők Megyer, Birsalmás

Kóstolás

Világos sárga, zöldes reflexekkel.
Illatban némi vanília és kamilla elegye színesíti a fajtajelleget.
Szájban üde, friss bor tetszeleg. A korty könnyed, elegáns, hosszasan a szájban hízeleg.

Korábbi évjáratok

2016

2015

2017