Cabernet Sauvignon

Villány 2017

Intenzív mély rubinvörös, tiszta, földes erdőillattal, sok friss rozmaringgal. Kortyában piros bogyós gyümölcsök a végén rafinált finom mineralitással. Klassz tanninok, harmonikus savak, hosszú, üde, aromás utóíz.

Összetétel: cabernet sauvignon
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 14 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.

Szőlészet-Borászat

A beérkező szőlőt kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés, kihangsúlyozva a fajta elsődleges jegyeit.

A 24 napos héjon áztatás után 8 hónapos tartályos és hordós érlelést kapott.

A tartályos érlelés aránya 80 %, míg a hordósé 20%. 

Az év

A meleg, átlagon felüli hőmérsékleti értékeket adó márciusi időjárás nagyon korai rügyfakadást eredményezett. Az április második és május első felének hűvös időjárása jelentősen visszavetette a hajtásnövekedés kezdetének intenzitását. Az ekkor hullott nagyobb mennyiségű csapadék jelentősen megnehezítette a telepítési munkálatokat. Az érés a borvidéken szokásos időszak előtt kezdődött meg. A hűvös éjszakák a savtartalom és az aromaanyagok megőrzéséhez jelentősen hozzájárultak. A rozé alapokkal kezdtük meg a szüretet augusztus 18-án. A jelentős fordulat szeptember első két hetében jött, az átlaghőmérséklet az utóbbi hat év legalacsonyabb értékét adta, míg a csapadék mennyisége is a második helyen végzett az elmúlt évek rangsorában. Az érés üteme ekkor jelentősen visszaesett. Október hónap azonban kiemelkedően meleg időjárással kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez az összes fajta esetén. A szüretet október 19-én a Zuhánya-dűlő cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége, mind az aromaanyagok, mind a fenolos érettség és a színanyag tartalom szempontjából kiemelkedőnek értékelhető.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,2 g/l
Alkohol 14 %
Összetétel: cabernet sauvignon
pH 3,53
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2017-10-16
Palackozás 2018-07-20
Érlelés Tartályos (80%) és hordós (20%) érlelést is kapott
Érlelési idő 8 Hónap
Dűlők Makár, Kopár

Kóstolás

mély rubinvörös
Földes erdőillat, sok friss rozmaringgal.
Kortyában piros bogyós gyümölcsök a végén rafinált finom mineralitással.

Korábbi évjáratok

2016