Sauvignon Blanc

Tokaj 2017

A korábbi nyári kedvenc új évjárata. A klasszikus sauvignonos jegyekből a csalánosság jellemzi, mellé tropikális, friss gyümölcsösség robban be. Kerek, üde savak ananásszal, némi aszalt sárgabarackkal. Igazi nyári korty vibráló mineralitással, amitől a rutinos versenyzők azonnal tudják: ez nem lehet más, mint Tokaj.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10 ℃
Alkohol: 13 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt beérkező szőlőt enyhén zúztuk, majd néhány órás héjonáztatás után kíméltesen préseltük. Tartályban és hordóban történt a kontrollált alkoholos erjedés, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

Finomseprőn tartottuk 6 hónapig.  Csak tartályos érlelést  kapott.

Az év

A tél fagyos volt, szerencsére a januári havazás betakarta a talajfelszínt, ezzel megvédve előző évben elültetett kistőkéinket a fagyástól. A rügyfakadás március végén következett be, az eső elegendő volt a szőlő növekedéséhez. A virágzás nyár elején tökéletesen zajlott. Utána a kevés eső miatt a furmint fürtök ismét rövid idő leforgása alatt teljesen zártak lettek és rendkívül tömöttre hízták fel magukat. Ennek következménye lett később a szeptembertől virágkorát élő botrytis. A meleg nyár hatására a szőlő érése felgyorsult, így már augusztus harmadik hetében elkezdtük a pezsgő alapbornak tervezett szőlők betakarítását. A szemek léaránya kiváló volt, a mustok jól ülepedtek. Az erjedések utáni kóstolók után optimistán készítettük el a házasítási alapokat. Pezsgő szempontból remek évet könyveltünk el. A száraz borok alapanyaga egészséges és aroma gazdag. Gazdagon nyertünk édes alapbort is. A dűlős borok alapanyaga nagyon jó lett. Régen vártunk már egy olyan évre, amikor a száraz borok mellett kitűnő édes alapokat is szüretelhetünk! Most így lett, aszú és késői szüretelésű. boraink is lesznek majd 2017-ből.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,1 g/l
Alkohol 13 %
pH 3,19
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2017-09-13
Palackozás 2018-05-03
Érlelés tartályban
Érlelési idő 6 Hónap
Dűlők Thurzó

Kóstolás

Friss, halványsárga.
Illatában tropikális, friss gyümölcsösség kis csalánosság kíséretében.
Szájban telt, kerek, üde savak, minerális hosszú utóíz. Mangó, ananász némi aszalt sárgabarack társaságában.

Korábbi évjáratok

2016

2015