Kadarka

Villány 2014

Színe rubint vörös, fiatalos és élénk. Illatában keleti fűszerek, érett csipkebogyó, mályvacukor. Kortyában piros bogyós gyümölcsökkel, ribizlivel nyit, majd lassan a fűszerek is megjelennek. Játékos savak, könnyed test, gyümölcsös lecsengés.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13 %
Kiszerelés: 0.75 l
Részletek

Dűlők

Ördögárok

Mészkő altalajon lösz, helyenként vörösagyag. A dűlő hegy-völgy irányú sorai között nagy a szintkülönbség, a szőlő  valóságos katlanban érik, ami őrzi a meleget éjjel nappal, hatalmas mennyiségű férfias tannint generálva a borokban. A kadarka az a szőlőfajta, ami nem a tanninra építi a vonzerejét. Ezért olyan remek minőségű itt: telivér, gyümölcsös eleganciája mutatja legjobban a dűlő kvalitását.

Szőlészet-Borászat

A beérkező szőlőt gondosan válogattuk majd rövid ideig áztattuk. Tartályban és hordóban történt a kontrollált alkoholos erjesztés és almasavbontás, ahol kialakultnak a fajta vezető jegyei.

A tételt palackozásig finomseprőn tartottuk.

Hordós és tartályos érlelést is kapott.

Az év

2014 enyhe telet hozott, ami előrevetített egy hűvösebb nyarat. A szezon elején, a rügyfakadás és hajtásnövekedés fázisában szépen, az elvárásoknak megfelelően alakult az időjárás, de az előző évhez hasonlóan hűvös, késői tavaszi idő alakult ki a virágzási időszak közepére. A nyár nagyon csapadékos volt. A rozé alapok és kékszőlők előszürete több kisebb hullámban történt. Az szeptember – októberi időjárás nem hozott nagy változásokat. A ritkán előbújó nap és esetenként langyos őszi idő ennek ellenére még sokat segített a későn érő és ellenállóbb cabernet fajtáknak. Így a beérkezett szőlő végül a rigorózus válogatás után tiszta, könnyű borok alapja lett. Reményeink szerint jó ívű, jó savú élénk és zamatgazdag borok születnek 2014-ből.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,3 g/l
Alkohol 13 %
pH 3,71
Kiszerelés 0.75 l
Szüret kezdetének időpontja 2014-09-18
Palackozás 2015-11-03
Érlelés Hordós és tartályos érlelést is kapott
Érlelési idő 12 Hónap
Dűlők Ördögárok

Kóstolás

Színe rubint vörös.
Illatában keleti fűszerek, érett csipkebogyó, mályvacukor.
Kortyában piros bogyós gyümölcsökkel, ribizlivel nyit, majd lassan a fűszerek is megjelennek.