Cuvée 5

Villány 2011

Cabernet franc, merlot és cabernet sauvignon házasítása. “Orrában fekete cseresznye és érett aszaltszilva szép gyümöcssavakkal és kerek tanninokkal. A szájban tisztaság és finom egyensúly némi finom csokoládéval. Klasszikus újvilági bordói házasítás, mondhatnánk rá, de gyümölcsprofilja finoman és egyértelműen európai. Sok ideje van még, izgalmas lesz megtapasztalni hova tart. Komoly ígéret.” (Christopher Burr MW, 2015)

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 15 %
Kiszerelés: 0.75 l
Részletek

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan válogatott szőlőt kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban és kis méretű francia hordókban történt a kontrollált alkoholos erjesztés és almasavbontás. Az ezt követő 30 napos héjonáztatással  hangsúlyoztuk a fajta vezető jegyeit, aromáit.

Kíméletes préselést követően 19 hónapos hordós érlelést kapott, melynél a legkiválóbb hordóinkat használtuk (80 %-ban új hordó).

Az év

A 2011-es év maga volt a terápia 2010 és 2009 után. A fiatal telepítések egyenetlen tőkéi is végre beértek, megerősödtek és magukra találtak. Jó időben történt a rügyfakadás. Változatos, esővel tarkított volt a tavasz, aztán beköszöntött a jó idő. Ez “meghúzta” a szőlőt a korai hajtásnövekedés fázisában, közben pedig elegendő nedvesség maradt a talajban a fejlődéshez. A folytatás is ötcsillagos volt, napsütéses és szellős idő a virágzáskor. A hosszú periódus alatt az egyes szőlőfajták szépen kötődtek, előrevetítve a jó szüret lehetőségét. A július közepi zsendülés indulásától az érés kiegyenlítetten haladt. A hónap utolsó hete szeles volt, ami enyhe vízhiányt idézett elő. A hosszú, meleg nyárutó az éjjel már hűs októberrel együtt nagyot alkotott: november elejére végeztünk a szürettel és nem akármilyen minőség került feldolgozásra.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,2 g/l
Alkohol 15 %
pH 3,62
Kiszerelés 0.75 l
Szüret kezdetének időpontja 2011-09-04
Palackozás 2013-07-06
Érlelés Új és használt francia hordókban
Érlelési idő 19 Hónap
Dűlők Makár, Ördögárok, Konkoly

Kóstolás

Elegáns mélybordó-rubin
Orrában fekete cseresznye és érett aszaltszilva szép gyümöcssavakkal és kerek tanninokkal.
A szájban tisztaság és finom egyensúly némi finom csokoládéval.

Díjak

Díjaink

Korábbi évjáratok

2009