Sauska Furmint Medve

Tokaj 2020

Telt és arányos száraz fehérbor fenyő, zöldbors és aszalt kajszibarack aromákkal, vizes kő és vajas briós illatjegyekkel. Gazdag és krémes, benne akácméz, mandula, kamilla és vibráló vulkanikus sósság. Tiszta és vonzó, íze hosszan a szájban marad. Most is élmény, de a következő öt évben egyre szépül majd.

Összetétel: furmint
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 14 %
Kiszerelés: 0,75 l
9500 Ft
Polci ár
8700 Ft
Törzsvásárlói ár
12 667 Ft / l
Egységár
Részletek

Dűlők

Medve

Egyike a legmagasabban fekvő ültetvényeinknek. A talaj erodálódott felületét vastagon borítja riolit, nyiroktalaj hézagokkal, gazdag kőszázalékkal. A 10-30 éves telepítések együttesét erdő veszi körül, ami hűti a szőlőt és lassítja az érést, a gyantás fenyőillat a dűlő boraiban is szépen mutatkozik. Legalább ennyire meghatározó a talaj szupermagas magnéziumszintje (a szakértők a Rajna-vidékét és a rajnai rizlinget emlegetik mindig), amely a vibráló ásványosság mellett tűzkő-illatot és fanyar, frissítően kesernyés karaktert ad az innen származó boroknak. Nagyon szeretjük a Medvében ezt a vadságot és fontosnak tartjuk, hogy a minden évjáratban megjelenjen ez a pengeéles, tiszta íz.

Szőlészet-Borászat

A kézi szüretetet követően bogyóztuk a termést, és néhány órás cefreáztatást követően préseltük.

Ülepítés után fajélesztős beoltás következett, saválló acéltartályban 18-20 C-on erjesztettük.

Finomseprőn tartottuk 5 hónapig, mialatt hetente seprőt felkevertük.

A bort ezt követően a palackozásig tartályban tároltuk.

25 % új francia hordóban, 65 % 3 éves hordóban és 10 % kerámiában érett.

Az év

Enyhe telünk volt, rövidebb hűvös periódussal. Az előző évhez hasonlóan a tavasz száraz volt, meleg áprilissal, a rügyfakadás április közepén kezdődött. Május végétől két hónapon keresztül hatalmas esőzések jöttek, intenzív napsütéssel, aminek hatására rendkívül gyors hajtásnövekedés volt tapasztalható. Az augusztusi időjárás kiegyensúlyozottabb volt, míg a szeptember elég meleg és száraz. A szüretet augusztus 31-én kezdtük a hegymegi pinot noir-ral és október 12-én fejeztük be a Padi-hegyen a hárslevelűvel. Késői édesbor alapanyagokra sajnos nem volt megfelelő az évjárat. Fontos még megemlítenünk, hogy birka állományunk a Medve-dűlőben örvendetesen bővült, illetve, hogy ez volt az első esztendő, hogy valamennyi területünket 100%-ban bioműveléssel gondoztuk, vagyis a legjobb úton vagyunk a hivatalos minősítés felé.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,5 g/l
Alkohol 14 %
Összetétel: furmint
pH 3,22
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2020-10-12
Palackozás 2022-11-04
Érlelés Használt- és új francia hordókban és agyag tojásban érett.
Érlelési idő 5 Hónap
Dűlők Medve

Kóstolás

Szín Halványsárga, zöld reflexekkel.
Illat Fenyő, zöldbors és aszalt kajszibarack aromák, vizes kő és vajas briós illatjegyek.
Íz Gazdag és krémes, benne akácméz, mandula, kamilla és vibráló vulkanikus sósság.

Korábbi évjáratok

2017

2018

2019