Sauska Furmint Medve
Tokaj 2017
Halvány zöldessárga. Illatában némi menta, és zöldfűszerek. Szájban telt, de nem nehéz. Elegánsan kezdődik a korty, és hosszan fut le. Tartósak az ízek, füge és lime ritka egyvelege kedveskedik.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 12 ℃ |
Alkohol: | 13,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
Medve
Egyike a legmagasabban fekvő ültetvényeinknek. A talaj erodálódott felületét vastagon borítja riolit, nyiroktalaj hézagokkal, gazdag kőszázalékkal. A 10-30 éves telepítések együttesét erdő veszi körül, ami hűti a szőlőt és lassítja az érést, a gyantás fenyőillat a dűlő boraiban is szépen mutatkozik. Legalább ennyire meghatározó a talaj szupermagas magnéziumszintje (a szakértők a Rajna-vidékét és a rajnai rizlinget emlegetik mindig), amely a vibráló ásványosság mellett tűzkő-illatot és fanyar, frissítően kesernyés karaktert ad az innen származó boroknak. Nagyon szeretjük a Medvében ezt a vadságot és fontosnak tartjuk, hogy a minden évjáratban megjelenjen ez a pengeéles, tiszta íz.
Szőlészet-Borászat
A kézzel szüretelt szőlőt gondos válogatás után néhány órát áztattuk héjon. Ezután kíméletesen préseltük. Hordóban és tartályban történt a kontrollált alkoholos erjedés és a részleges almasavbontás, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.
Finomseprőn tartottuk 2 hónapig. 5 hónapot érett hordóban a legszebb hordók kiválasztását követően.
Az év
A tél fagyos volt, szerencsére a januári havazás betakarta a talajfelszínt, ezzel megvédve előző évben elültetett kistőkéinket a fagyástól. A rügyfakadás március végén következett be, az eső elegendő volt a szőlő növekedéséhez. A virágzás nyár elején tökéletesen zajlott. Utána a kevés eső miatt a furmint fürtök ismét rövid idő leforgása alatt teljesen zártak lettek és rendkívül tömöttre hízták fel magukat. Ennek következménye lett később a szeptembertől virágkorát élő botrytis. A meleg nyár hatására a szőlő érése felgyorsult, így már augusztus harmadik hetében elkezdtük a pezsgő alapbornak tervezett szőlők betakarítását. A szemek léaránya kiváló volt, a mustok jól ülepedtek. Az erjedések utáni kóstolók után optimistán készítettük el a házasítási alapokat. Pezsgő szempontból remek évet könyveltünk el. A száraz borok alapanyaga egészséges és aroma gazdag. Gazdagon nyertünk édes alapbort is. A dűlős borok alapanyaga nagyon jó lett. Régen vártunk már egy olyan évre, amikor a száraz borok mellett kitűnő édes alapokat is szüretelhetünk! Most így lett.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 6,6 g/l |
Alkohol | 13,5 % |
pH | 3,16 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2017-10-03 |
Palackozás | 2018-07-25 |
Érlelés | új és használt francia hordókban |
Érlelési idő | 5 Hónap |
Dűlők | Medve |
Kóstolás
Szín | Halvány zöldessárga. | |
Illat | Illatban némi menta, és zöldfűszerek érezhetőek. | |
Íz | Szájban telt, de nem nehéz. Tartósak az ízek, füge és lime ritka egyvelege kedveskedik. |