Sauska Furmint Medve
Tokaj 2019
Halványsárga, zöld reflexekkel. Kovaköves illatában friss rozmaring. Kortyában essenciális furmint és csupa ásványosság, hosszan lecsengő szép savakkal.
“Izgalmas aromák, érett alma, körte, őszibarack és birsalma. Száraz, finom fás jegyekkel, hosszú ásványos lecsengéssel.”
Decanter World Wine Awards 2023 Ezüstérem
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 12 ℃ |
Alkohol: | 14,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
Medve
Egyike a legmagasabban fekvő ültetvényeinknek. A talaj erodálódott felületét vastagon borítja riolit, nyiroktalaj hézagokkal, gazdag kőszázalékkal. A 10-30 éves telepítések együttesét erdő veszi körül, ami hűti a szőlőt és lassítja az érést, a gyantás fenyőillat a dűlő boraiban is szépen mutatkozik. Legalább ennyire meghatározó a talaj szupermagas magnéziumszintje (a szakértők a Rajna-vidékét és a rajnai rizlinget emlegetik mindig), amely a vibráló ásványosság mellett tűzkő-illatot és fanyar, frissítően kesernyés karaktert ad az innen származó boroknak. Nagyon szeretjük a Medvében ezt a vadságot és fontosnak tartjuk, hogy a minden évjáratban megjelenjen ez a pengeéles, tiszta íz.
Szőlészet-Borászat
A szeptember közepén kézzel szüretelt szőlőt gondos válogatás után néhány órát héjon áztattuk, majd kíméletesen préseltük.
Hordóban és tartályban történt a kontrollált alkoholos erjedés és a részleges almasavbontás, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.
Finomseprőn tartottuk 7 hónapig, további 3 hónapot tartályban.
A teljes mennyiség 20%-a új, 60%-a használt francia hordóban, 20 %-a agyagtojásban érett.
2020 augusztusában palackoztuk.
Az év
A kiegyensúlyozott hideg telet száraz meleg március és április követte. A fakadás kicsit korán, április elején történt. Hajtás növekedés időszakban sok csapadék hullot, majd a fokozatos lehülés miatt a növekedés lelassult. A sűrű nyári viharok következtében a Medve és az Istenhegy dűlők komolyabb jégverést kaptak, a Medvében ez főként a sárgamuskotályt érintette. A szüretet normál időpontban kezdtük, augusztus 22-én. A pezsgőalapanyagok kitűnő egészségi állapotban lettek szüretelve. A borvidéken gyönyörű aszús évjárat volt a 2019. Kiváló minőségű alapbor alapanyagot tudtunk hozzátermelni a saját ültetvényeinkről. Október 16-án végeztünk a szürettel a Dorgó dűlőben, ahol késői szüretelésű édes alapanyagot gyűjtöttünk be.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 5,8 g/l |
Alkohol | 14,5 % |
pH | 3,26 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2019-09-16 |
Palackozás | 2020-08-07 |
Érlelés | Használt- és új francia hordókban és agyag tojásban érett. |
Érlelési idő | 10 Hónap |
Dűlők | Medve |
Kóstolás
Szín | Halványsárga, zöld reflexekkel. | |
Illat | Kovaköves illatában friss rozmaring. | |
Íz | Kortyában essenciális furmint és csupa ásványosság, hosszan lecsengő szép savakkal. |