Sauska Furmint Medve

Tokaj 2018

Világos aranysárga, kakukkfű és erdei avar illatával, friss akácvirággal. Kortyában a tokaji furmint karakteres savai és klassz sóssága, melyet sárgabarack és citrom szelídit. Hosszú, komoly és remek egyensúlyú.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 14,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Medve

Egyike a legmagasabban fekvő ültetvényeinknek. A talaj erodálódott felületét vastagon borítja riolit, nyiroktalaj hézagokkal, gazdag kőszázalékkal. A 10-30 éves telepítések együttesét erdő veszi körül, ami hűti a szőlőt és lassítja az érést, a gyantás fenyőillat a dűlő boraiban is szépen mutatkozik. Legalább ennyire meghatározó a talaj szupermagas magnéziumszintje (a szakértők a Rajna-vidékét és a rajnai rizlinget emlegetik mindig), amely a vibráló ásványosság mellett tűzkő-illatot és fanyar, frissítően kesernyés karaktert ad az innen származó boroknak. Nagyon szeretjük a Medvében ezt a vadságot és fontosnak tartjuk, hogy a minden évjáratban megjelenjen ez a pengeéles, tiszta íz.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt szőlőt gondos válogatás  után  néhány órát áztattuk héjon. Ezután kíméletesen préseltük. Hordóban és tartályban történt a kontrollált alkoholos erjedés és a részleges almasavbontás, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

Finomseprőn tartottuk 7 hónapig, további 3 hónapot tartályban.

A teljes mennyiség 80%-a használt és új francia hordóban, 14%-a agyag tojásban érett.

Az év

2018 rendkívül száraz és forró év volt. A metszéssel időben végeztünk. A fakadást követően olyan intenzív növekedésnek indultak a hajtások, amit még soha nem tapasztaltunk. Részben ennek hatására június második felére azokkal a zöldmunkákkal is végeztünk, amik egy átlagos évben csak egy hónappal később lennének esedékesek. Ezt a gyors ütemű fejlődést érésben is tapasztaltuk. Az első szüreti időpont augusztus 2. Volt, chardonnay pezsgő alapanyagot szüreteltünk a Birsalmásról. A tudatos klón és alapanyag választás következtében minimális veszteségünk volt botritys vagy illósodás miatt. Az ősz folyamán aszúsodás csekély intenzitást mutatott az egész borvidéken, ezért az idén nem készítettünk aszúbort. A szürettel október 24-én végeztünk, a late harvest borunkba kerülő szép alapokkal.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,1 g/l
Alkohol 14,5 %
pH 3,18
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2018-08-31
Palackozás 2019-07-26
Érlelés Használt- és új francia hordókban és agyag tojásban érett.
Érlelési idő 7 Hónap
Dűlők Medve

Kóstolás

Szín Világos aranysárga.
Illat Kakukkfű és erdei avar illat, friss akácvirággal.
Íz Kortyában a tokaji furmint karakteres savai és klassz sóssága, melyet sárgabarack és citrom szelídit.

Korábbi évjáratok

2017