Sauska Furmint Medve
Tokaj 2018
Világos aranysárga, kakukkfű és erdei avar illatával, friss akácvirággal. Kortyában a tokaji furmint karakteres savai és klassz sóssága, melyet sárgabarack és citrom szelídit. Hosszú, komoly és remek egyensúlyú.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 12 ℃ |
Alkohol: | 14,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
Medve
Egyike a legmagasabban fekvő ültetvényeinknek. A talaj erodálódott felületét vastagon borítja riolit, nyiroktalaj hézagokkal, gazdag kőszázalékkal. A 10-30 éves telepítések együttesét erdő veszi körül, ami hűti a szőlőt és lassítja az érést, a gyantás fenyőillat a dűlő boraiban is szépen mutatkozik. Legalább ennyire meghatározó a talaj szupermagas magnéziumszintje (a szakértők a Rajna-vidékét és a rajnai rizlinget emlegetik mindig), amely a vibráló ásványosság mellett tűzkő-illatot és fanyar, frissítően kesernyés karaktert ad az innen származó boroknak. Nagyon szeretjük a Medvében ezt a vadságot és fontosnak tartjuk, hogy a minden évjáratban megjelenjen ez a pengeéles, tiszta íz.
Szőlészet-Borászat
A kézzel szüretelt szőlőt gondos válogatás után néhány órát áztattuk héjon. Ezután kíméletesen préseltük. Hordóban és tartályban történt a kontrollált alkoholos erjedés és a részleges almasavbontás, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.
Finomseprőn tartottuk 7 hónapig, további 3 hónapot tartályban.
A teljes mennyiség 80%-a használt és új francia hordóban, 14%-a agyag tojásban érett.
Az év
2018 rendkívül száraz és forró év volt. A metszéssel időben végeztünk. A fakadást követően olyan intenzív növekedésnek indultak a hajtások, amit még soha nem tapasztaltunk. Részben ennek hatására június második felére azokkal a zöldmunkákkal is végeztünk, amik egy átlagos évben csak egy hónappal később lennének esedékesek. Ezt a gyors ütemű fejlődést érésben is tapasztaltuk. Az első szüreti időpont augusztus 2. Volt, chardonnay pezsgő alapanyagot szüreteltünk a Birsalmásról. A tudatos klón és alapanyag választás következtében minimális veszteségünk volt botritys vagy illósodás miatt. Az ősz folyamán aszúsodás csekély intenzitást mutatott az egész borvidéken, ezért az idén nem készítettünk aszúbort. A szürettel október 24-én végeztünk, a late harvest borunkba kerülő szép alapokkal.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 6,1 g/l |
Alkohol | 14,5 % |
pH | 3,18 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2018-08-31 |
Palackozás | 2019-07-26 |
Érlelés | Használt- és új francia hordókban és agyag tojásban érett. |
Érlelési idő | 7 Hónap |
Dűlők | Medve |
Kóstolás
Szín | Világos aranysárga. | |
Illat | Kakukkfű és erdei avar illat, friss akácvirággal. | |
Íz | Kortyában a tokaji furmint karakteres savai és klassz sóssága, melyet sárgabarack és citrom szelídit. |