Sauska Tokaji Aszú 5 Puttonyos
Tokaj 2019
Elegáns, összetett és gazdag aszú, egy kiemelkedő évjáratból. Kajszibarack, alma, citromolaj, narancsszelet, mandula és akácméz az induló illattengerben, amely olajosan gazdag kortyban teljesedik ki sáfrány, narancslekvár, fahéj és érett mangó ízjegyekkel, lenyűgöző mineralitással. Harmonikus mégis vibrálóan izgalmas, érzéki bor. Szépsége már most kifinomult, de rengeteget érik és változik majd a következő harminc év során.
Természetes cukortartalom: 151 gr/l.
Összetétel: | furmint, sárgamuskotály, hárslevelű |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 10 ℃ |
Alkohol: | 11,5 % |
Kiszerelés: | 0,5 l |
Dűlők
Szőlőtőkék átlagos kora: 30-35 év.
Fekvés: hegyoldal; délkeleti, déli és délnyugati kitettség.
Talaj: különböző vulkanikus talajok (zeolit, riolit, tufa, stb.) és lösz.
Szőlészet-Borászat
Az aszúszemeket a szüret második felétől több menetben gyűjtöttük.
A feldolgozás során az aszút egészben áztattuk 24 órán át, erjedő mustban.
Préselés után tartályban erjesztettük.
24 hónapig érett 10 % új, 90 % 2-5 éves hordókban.
2022. november 2-án palackoztuk.
Az év
A kiegyensúlyozott hideg telet száraz meleg március és április követte. A fakadás kicsit korán, április elején történt. Hajtás növekedés időszakban sok csapadék hullot, majd a fokozatos lehülés miatt a növekedés lelassult. A sűrű nyári viharok következtében a Medve és az Istenhegy dűlők komolyabb jégverést kaptak, a Medvében ez főként a sárgamuskotályt érintette. A szüretet normál időpontban kezdtük, augusztus 22-én. A pezsgőalapanyagok kitűnő egészségi állapotban lettek szüretelve. A borvidéken gyönyörű aszús évjárat volt a 2019. Kiváló minőségű alapbor alapanyagot tudtunk hozzátermelni a saját ültetvényeinkről. Október 16-án végeztünk a szürettel a Dorgó dűlőben, ahol késői szüretelésű édes alapanyagot gyűjtöttünk be.
Kóstolás
Szín | Halvány arany színű. | |
Illat | Kajszibarack, alma, citromolaj, narancsszelet, mandula és akácméz. | |
Íz | Sáfrány, narancslekvár, fahéj és érett mangó, lenyűgöző mineralitás. |