Sauska Tokaji Aszú 5 Puttonyos
Tokaj 2017
Halvány arany színű. Illatában az aszalt gyümölcsök frissessége, kedvessége uralkodik, jellemzően kajszi, mangó némi kakukkfűvel fűszerezve. Ízben gazdag, a korty telt, feszes. Az ásványosságot az évjárat meleg hangulata édesíti meg. A szájban kajszibarack és narancshéj kettőse gyönyörködtet. Természetes cukortartalom: 149 gr/l.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 10 ℃ |
Alkohol: | 11,5 % |
Kiszerelés: | 0,5 l |
Dűlők
Szőlőtőkék átlagos kora: 30-35 év.
Fekvés: hegyoldal; délkeleti, déli és délnyugati kitettség.
Talaj: különböző vulkanikus talajok (zeolit, riolit, tufa, stb.) és lösz.
Szőlészet-Borászat
Kiválló minőségű aszú szemeket a szüret második felétől 2 menetben gyűjtöttük be.
A feldolgozás során az aszút egészben áztattuk 24 órán át erjedő mustban.
Préselés után az erjesztést hordóban engedtük végig, majd hordóba érleltük 20 hónapon át.
Az év
A tél fagyos volt, szerencsére a januári havazás betakarta a talajfelszínt, ezzel megvédve előző évben elültetett kistőkéinket a fagyástól. A rügyfakadás március végén következett be, az eső elegendő volt a szőlő növekedéséhez. A virágzás nyár elején tökéletesen zajlott. Utána a kevés eső miatt a furmint fürtök ismét rövid idő leforgása alatt teljesen zártak lettek és rendkívül tömöttre hízták fel magukat. Ennek következménye lett később a szeptembertől virágkorát élő botrytis. A meleg nyár hatására a szőlő érése felgyorsult, így már augusztus harmadik hetében elkezdtük a pezsgő alapbornak tervezett szőlők betakarítását. A szemek léaránya kiváló volt, a mustok jól ülepedtek. Az erjedések utáni kóstolók után optimistán készítettük el a házasítási alapokat. Pezsgő szempontból remek évet könyveltünk el. A száraz borok alapanyaga egészséges és aroma gazdag. Gazdagon nyertünk édes alapbort is. A dűlős borok alapanyaga nagyon jó lett. Régen vártunk már egy olyan évre, amikor a száraz borok mellett kitűnő édes alapokat is szüretelhetünk! Most így lett.
Kóstolás
Szín | Halvány arany színű. | |
Illat | Illatában az aszalt gyümölcsök frissessége, kedvessége uralkodik, jellemzően kajszi, mangó némi herbával fűszerezve. | |
Íz | A szájban kajszibarack és narancshéj kettőse gyönyörködtet. |