Sauska Tokaji Aszú 5 Puttonyos

Tokaj 2017

Halvány arany színű. Illatában az aszalt gyümölcsök frissessége, kedvessége uralkodik, jellemzően kajszi, mangó némi kakukkfűvel fűszerezve. Ízben gazdag, a korty telt, feszes. Az ásványosságot az évjárat meleg hangulata édesíti meg. A szájban kajszibarack és narancshéj kettőse gyönyörködtet. Természetes cukortartalom: 149 gr/l.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10 ℃
Alkohol: 11,5 %
Kiszerelés: 0,5 l
Részletek

Dűlők

Szőlőtőkék átlagos kora: 30-35 év.

Fekvés: hegyoldal; délkeleti, déli és délnyugati kitettség.

Talaj: különböző vulkanikus talajok (zeolit, riolit, tufa, stb.) és lösz.

Dűlőink Tokajban

Szőlészet-Borászat

Kiválló minőségű aszú szemeket a szüret második felétől 2 menetben gyűjtöttük be.

A feldolgozás során az aszút egészben áztattuk 24 órán át erjedő mustban.

Préselés után az erjesztést hordóban engedtük végig, majd hordóba érleltük 20 hónapon át. 

Az év

A tél fagyos volt, szerencsére a januári havazás betakarta a talajfelszínt, ezzel megvédve előző évben elültetett kistőkéinket a fagyástól. A rügyfakadás március végén következett be, az eső elegendő volt a szőlő növekedéséhez. A virágzás nyár elején tökéletesen zajlott. Utána a kevés eső miatt a furmint fürtök ismét rövid idő leforgása alatt teljesen zártak lettek és rendkívül tömöttre hízták fel magukat. Ennek következménye lett később a szeptembertől virágkorát élő botrytis. A meleg nyár hatására a szőlő érése felgyorsult, így már augusztus harmadik hetében elkezdtük a pezsgő alapbornak tervezett szőlők betakarítását. A szemek léaránya kiváló volt, a mustok jól ülepedtek. Az erjedések utáni kóstolók után optimistán készítettük el a házasítási alapokat. Pezsgő szempontból remek évet könyveltünk el. A száraz borok alapanyaga egészséges és aroma gazdag. Gazdagon nyertünk édes alapbort is. A dűlős borok alapanyaga nagyon jó lett. Régen vártunk már egy olyan évre, amikor a száraz borok mellett kitűnő édes alapokat is szüretelhetünk! Most így lett.

Részletek

Megnevezés Desszertbor
Sav 8,52 g/l
Alkohol 11,5 %
pH 3,42
Kiszerelés 0,5 l
Szüret kezdetének időpontja 2017-10-11
Palackozás 2019-08-13
Érlelés Új és használt francia hordókban
Érlelési idő 20 Hónap
Dűlők Medve, Úrágya, Birsalmás

Kóstolás

Szín Halvány arany színű.
Illat Illatában az aszalt gyümölcsök frissessége, kedvessége uralkodik, jellemzően kajszi, mangó némi herbával fűszerezve.
Íz A szájban kajszibarack és narancshéj kettőse gyönyörködtet.