Sauska Late Harvest Cuvée 2022
Tokaj 2022
Színe világos, zöldes reflexekkel. Illatában aszalt barack és mangó, kortya izgalmasan telt, tele orientális jegyekkel. A bor rendkívül ízgazdag, a finom eukaliptusz mellett ananász, datolya is főszerepet vállal. Elegáns, finom egyensúly jellemzi, 130 gr/l maradék cukorral.
Összetétel: | sárgamuskotály, furmint |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 8 ℃ |
Alkohol: | 12 % |
Kiszerelés: | 0,5 l |
Dűlők
Medve
A Medve-dűlő egyike a legmagasabban fekvő ültetvényeinknek. A talaj erodálódott felületét vastagon borítja riolit, nyiroktalaj hézagokkal, gazdag kőszázalékkal. A 10-30 éves telepítések együttesét erdő veszi körül, ami hűti a szőlőt és lassítja az érést, a gyantás fenyőillat a dűlő boraiban is szépen mutatkozik. Legalább ennyire meghatározó a talaj szupermagas magnéziumszintje (a szakértők a Rajna-vidékét és a rajnai rizlinget emlegetik mindig), amely a vibráló ásványosság mellett tűzkő-illatot és fanyar, frissítően kesernyés karaktert ad az innen származó boroknak. Nagyon szeretjük a Medvében ezt a vadságot és fontosnak tartjuk, hogy a minden évjáratban megjelenjen ez a pengeéles, tiszta íz.
Szőlészet-Borászat
Szeptemberben és októberben a válogatott szüretelésű sárgamuskotály és furmint fürtök kiválóan töppedtek, túlérett és aszúsodott bogyókat tartalmaztak, amelyeket így szüreteltünk le.
Bogyózás után 12 órás áztatással az édesség mellett, a túlérett, botrytiszes jelleggel gazdagítottuk a mustot.
Az erjesztést fajélesztős beoltással tartályban végeztük el.
Az erjesztés után lefejtettük a durva seprőről, és így érleltük tartályban.
A borokat áprilisban házasítottuk.
Az év
„Száraz, enyhe, szeles tél jellemezte a 2022-es évjáratot. A szárazság sajnos augusztusig kitartott, mintegy 100 mm csapadék esett ősz végéig, aminek átlagban a négyszeresére lett volna szükségünk. A rügyfakadás április közepére esett. A hajtásnövekedés lassú ütemben haladt, sajnos a szárazság következtében több ültetvényünkön sem érték el a megfelelő hajtáshosszúságot. Kritikus helyek voltak a Dorgó-Hegymegi birtokrész illetve a Padihegy 2019-es telepítései. Ezeken a helyeken a víz hiánya miatt a bogyók extrém kis méretűek voltak, sok helyen felszáradt a lomb. A nagy szárazság és a kifinomult növényvédelem következtében szerencsére nem volt betegség a birtokunkon. Nagyon meleg nyár volt – a Hegymegi dűlőben 42 °C – ot is mértünk. Ezért a szüret is korán kezdődött, augusztus 17-én a Birsalmás-dűlőn chardonnay és pinot noir pezsgőalapokkal, amit aztán a Hegymegi és Medve -dűlők követtek. A szüret vége október 14-re esett, dűlős furmintokkal és nagy örömünkre aszúval is a Birsalmásról és a Medvéről. Sajnos a szüreti mennyiségünk elmaradt a várhatótól, ami elsősorban a csapadékhiánynak köszönhető. Az idei év mérföldkő az életünkben, hiszen a szüretre éppen elkészült a padihegyi új borászatunk feldolgozója, így már ide szüreteltünk.” Czemiczki István - szőlészeti vezető, Tokaj
Részletek
Megnevezés | |
Sav | 7,3 g/l |
Alkohol | 12 % |
Összetétel: | sárgamuskotály, furmint |
pH | 3,63 |
Kiszerelés | 0,5 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2022-09-07 |
Palackozás | 2023-05-05 |
Érlelés | Csak tartályos érlelést kapott. |
Érlelési idő | 8 Hónap |
Dűlők | Medve |
Kóstolás
Szín | Színe világos, zöldes reflexekkel. | |
Illat | Illatában aszalt barack és mangó, kortya izgalmasan telt, tele orientális jegyekkel. | |
Íz | A bor rendkívül ízgazdag, a finom eukaliptusz mellett ananász, datolya is főszerepet vállal. |