Sauska Furmint Birsalmás
Tokaj 2020
Elegáns és ragyogó sárga, zöld bevillanásokkal. Illatában érett grapefruit, narancsvirág, vajas briós, kakukkfű és friss koriander. Kortya gazdag és koncentrált, méz, mandula, zöldalma és ananász jegyekkel. Tiszta és érzéki bor, telt és ellenállhatatlan. Vibráló ásványosság és hosszú korty teszi felejthetetlenné.
Összetétel: | furmint |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 12 ℃ |
Alkohol: | 14,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
Birsalmás
Ültetvényünk jóformán a mádi utcasor mellett fordul be be északnak, aztán szépen beáll déli irányba. Fekvése és talajösszetétele - erodált, riolittufás barna vörösagyag - révén gazdagon ásványos és összetett borokat ad, magas érlelési potenciállal. Teteje egészen különleges minőségű fiatal chardonnay, alja 17 éves furmint. Mindkettőnek nagy szerep jut a pezsgőinkben. A területet évek óta alakítjuk, egységesítjük: megállítottuk az eróziót és megújítottuk a többszáz éves támfalakat, szárazon rakott súlytámfal védi olyan dőlésszögben, hogy ellenálljon a lezúduló víz erejének. Nem tudunk betelni ezzel a dűlővel, olyan szép és tartalmas. Erő, szépség és méltóság súlyos keretben, akár egy ikon.
Szőlészet-Borászat
Kézi szüretet követően bogyóztuk a termést, és néhány órás cefreáztatást követően préseltük.
Ülepítés után fajélesztős beoltás következett, saválló acéltartályban 18-20 C-on erjesztettük.
Finomseprőn tartottuk 5 hónapig, mialatt hetente seprőt felkevertük.
A bort ezt követően a palackozásig tartályban tároltuk. Almasavat 70 % ban bontottunk.
30 % új francia hordóban, 60 % 3 éves tölgyben, 10 % kerámiában érett.
Az év
Enyhe telünk volt, rövidebb hűvös periódussal. Az előző évhez hasonlóan a tavasz száraz volt, meleg áprilissal, a rügyfakadás április közepén kezdődött. Május végétől két hónapon keresztül hatalmas esőzések jöttek, intenzív napsütéssel, aminek hatására rendkívül gyors hajtásnövekedés volt tapasztalható. Az augusztusi időjárás kiegyensúlyozottabb volt, míg a szeptember elég meleg és száraz. A szüretet augusztus 31-én kezdtük a hegymegi pinot noir-ral és október 12-én fejeztük be a Padi-hegyen a hárslevelűvel. Késői édesbor alapanyagokra sajnos nem volt megfelelő az évjárat. Fontos még megemlítenünk, hogy birka állományunk a Medve-dűlőben örvendetesen bővült, illetve, hogy ez volt az első esztendő, hogy valamennyi területünket 100%-ban bioműveléssel gondoztuk, vagyis a legjobb úton vagyunk a hivatalos minősítés felé.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 5,5 g/l |
Alkohol | 14,5 % |
Összetétel: | furmint |
pH | 3,2 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2020-10-06 |
Palackozás | 2022-11-04 |
Érlelés | Használt- és új francia hordókban és agyag tojásban érett. |
Érlelési idő | 5 Hónap |
Dűlők | Birsalmás |
Kóstolás
Szín | Elegáns és ragyogó sárga, zöld bevillanásokkal. | |
Illat | Érett grapefruit, narancsvirág, vajas briós, kakukkfű és friss koriander. | |
Íz | Kortya gazdag és koncentrált, méz, mandula, zöldalma és ananász jegyekkel. |