Sauska Furmint Birsalmás
Tokaj 2017
Színében halvány zöldessárga. Illatában némi narancs héj és mangó kedveskedik. Szájban ásványossággal indít, ami először mandulába, majd pedig grapefruit- vanília kettősére vált. A savak karakteresek, de szépen belesimulnak az ízekbe. Tartós, hosszú lefutású a korty.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 12 ℃ |
Alkohol: | 13,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
Birsalmás
Ültetvényünk jóformán a mádi utcasor mellett fordul be be északnak, aztán szépen beáll déli irányba. Fekvése és talajösszetétele - erodált, riolittufás barna vörösagyag - révén gazdagon ásványos és összetett borokat ad, magas érlelési potenciállal. Teteje egészen különleges minőségű fiatal chardonnay, alja 17 éves furmint. Mindkettőnek nagy szerep jut a pezsgőinkben. A területet évek óta alakítjuk, egységesítjük: megállítottuk az eróziót és megújítottuk a többszáz éves támfalakat, szárazon rakott súlytámfal védi olyan dőlésszögben, hogy ellenálljon a lezúduló víz erejének. Nem tudunk betelni ezzel a dűlővel, olyan szép és tartalmas. Erő, szépség és méltóság súlyos keretben, akár egy ikon.
Szőlészet-Borászat
A kézzel szüretelt szőlőt gondos válogatás után néhány órát áztattuk héjon. Ezután kíméletesen préseltük. Hordóban történt a kontrollált alkoholos erjedés és a részleges almasavbontás, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.
Finomseprőn tartottuk 5 hónapig, válogatott hordókat használtunk a tételnél.
Az év
A tél fagyos volt, szerencsére a januári havazás betakarta a talajfelszínt, ezzel megvédve előző évben elültetett kistőkéinket a fagyástól. A rügyfakadás március végén következett be, az eső elegendő volt a szőlő növekedéséhez. A virágzás nyár elején tökéletesen zajlott. Utána a kevés eső miatt a furmint fürtök ismét rövid idő leforgása alatt teljesen zártak lettek és rendkívül tömöttre hízták fel magukat. Ennek következménye lett később a szeptembertől virágkorát élő botrytis. A meleg nyár hatására a szőlő érése felgyorsult, így már augusztus harmadik hetében elkezdtük a pezsgő alapbornak tervezett szőlők betakarítását. A szemek léaránya kiváló volt, a mustok jól ülepedtek. Az erjedések utáni kóstolók után optimistán készítettük el a házasítási alapokat. Pezsgő szempontból remek évet könyveltünk el. A száraz borok alapanyaga egészséges és aroma gazdag. Gazdagon nyertünk édes alapbort is. A dűlős borok alapanyaga nagyon jó lett. Régen vártunk már egy olyan évre, amikor a száraz borok mellett kitűnő édes alapokat is szüretelhetünk! Most így lett.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 6,2 g/l |
Alkohol | 13,5 % |
pH | 3,22 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2017-09-27 |
Palackozás | 2018-07-25 |
Érlelés | új és használt francia hordókban |
Érlelési idő | 5 Hónap |
Dűlők | Birsalmás |
Kóstolás
Szín | Halvány zöldessárga | |
Illat | Illatában némi narancshéj és mangó kedveskedik. | |
Íz | Szájban ásványossággal indít, ami először mandulába, majd pedig grapefruit- vanília kettősére vált. |