Sauska Furmint Birsalmás
Tokaj 2019
Halványsárga, zöld villanásokkal. Illatában citrusok és kedves virágosság. A kortyában teljesedik ki, grapefruitos, sárgabarackos jegyeket villantva. Tartós, hosszú lecsengésű korty.
Összetétel: | furmint |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 12 ℃ |
Alkohol: | 14,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Nem rendelhető
Dűlők
Birsalmás
Ültetvényünk jóformán a mádi utcasor mellett fordul be be északnak, aztán szépen beáll déli irányba. Fekvése és talajösszetétele - erodált, riolittufás barna vörösagyag - révén gazdagon ásványos és összetett borokat ad, magas érlelési potenciállal. Teteje egészen különleges minőségű fiatal chardonnay, alja 17 éves furmint. Mindkettőnek nagy szerep jut a pezsgőinkben. A területet évek óta alakítjuk, egységesítjük: megállítottuk az eróziót és megújítottuk a többszáz éves támfalakat, szárazon rakott súlytámfal védi olyan dőlésszögben, hogy ellenálljon a lezúduló víz erejének. Nem tudunk betelni ezzel a dűlővel, olyan szép és tartalmas. Erő, szépség és méltóság súlyos keretben, akár egy ikon.
Szőlészet-Borászat
Kézi szüretelést követően bogyóztuk a termést, és néhány órás cefreáztatást követően préseltük.
Ülepítés után fajélesztővel hordóban erjesztettük, és 5 hónapig érleltük finomseprőn, illetve további 3 hónapot tartályban.
Ezt követően a kétszer fejtett bort májusban házasítottuk. A bor 30 %-nál almasavat bontottunk.
A teljes mennyiség 20 %-a érett új, 70 % 3 éves használt francia hordóban, 10 % pedig kerámiában.
2020 augusztusában palackoztuk.
Az év
A kiegyensúlyozott hideg telet száraz meleg március és április követte. A fakadás kicsit korán, április elején történt. Hajtás növekedés időszakban sok csapadék hullot, majd a fokozatos lehülés miatt a növekedés lelassult. A sűrű nyári viharok következtében a Medve és az Istenhegy dűlők komolyabb jégverést kaptak, a Medvében ez főként a sárgamuskotályt érintette. A szüretet normál időpontban kezdtük, augusztus 22-én. A pezsgőalapanyagok kitűnő egészségi állapotban lettek szüretelve. A borvidéken gyönyörű aszús évjárat volt a 2019. Kiváló minőségű alapbor alapanyagot tudtunk hozzátermelni a saját ültetvényeinkről. Október 16-án végeztünk a szürettel a Dorgó dűlőben, ahol késői szüretelésű édes alapanyagot gyűjtöttünk be.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 5,7 g/l |
Alkohol | 14,5 % |
Összetétel: | furmint |
pH | 3,32 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2019-09-19 |
Palackozás | 2020-08-07 |
Érlelés | Használt- és új francia hordókban és agyag tojásban érett. |
Érlelési idő | 8 Hónap |
Dűlők | Birsalmás |
Kóstolás
Szín | Halványsárga, zöld villanásokkal. | |
Illat | Illatában citrusok és kedves virágosság. | |
Íz | A kortyában teljesedik ki, grapefruitos, sárgabarackos jegyeket villantva. Tartós, hosszú lecsengésű korty. |