Sauska Furmint Birsalmás

Tokaj 2019

Halványsárga, zöld villanásokkal. Illatában citrusok és kedves virágosság. A kortyában teljesedik ki, grapefruitos, sárgabarackos jegyeket villantva. Tartós, hosszú lecsengésű korty.

 

Összetétel: furmint
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 14,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Nem rendelhető

Részletek

Dűlők

Birsalmás

Ültetvényünk jóformán a mádi utcasor mellett fordul be be északnak, aztán szépen beáll déli irányba.  Fekvése és talajösszetétele - erodált, riolittufás barna vörösagyag - révén gazdagon ásványos és összetett borokat ad, magas érlelési potenciállal. Teteje egészen különleges minőségű fiatal chardonnay, alja 17 éves furmint. Mindkettőnek nagy szerep jut a pezsgőinkben. A területet évek óta alakítjuk, egységesítjük: megállítottuk az eróziót és megújítottuk a többszáz éves támfalakat, szárazon rakott súlytámfal védi olyan dőlésszögben, hogy ellenálljon a lezúduló víz erejének. Nem tudunk betelni ezzel a dűlővel, olyan szép és tartalmas.  Erő, szépség és méltóság súlyos keretben, akár egy ikon.

Szőlészet-Borászat

Kézi szüretelést követően bogyóztuk a termést, és néhány órás cefreáztatást követően préseltük.

Ülepítés után fajélesztővel hordóban erjesztettük, és 5 hónapig érleltük finomseprőn, illetve további 3 hónapot tartályban.

Ezt követően a kétszer fejtett bort májusban házasítottuk. A bor 30 %-nál almasavat bontottunk.

A teljes mennyiség 20 %-a érett új, 70 % 3 éves használt francia hordóban, 10 % pedig kerámiában.

2020 augusztusában palackoztuk.

 

Az év

A kiegyensúlyozott hideg telet száraz meleg március és április követte. A fakadás kicsit korán, április elején történt. Hajtás növekedés időszakban sok csapadék hullot, majd a fokozatos lehülés miatt a növekedés lelassult. A sűrű nyári viharok következtében a Medve és az Istenhegy dűlők komolyabb jégverést kaptak, a Medvében ez főként a sárgamuskotályt érintette. A szüretet normál időpontban kezdtük, augusztus 22-én. A pezsgőalapanyagok kitűnő egészségi állapotban lettek szüretelve. A borvidéken gyönyörű aszús évjárat volt a 2019. Kiváló minőségű alapbor alapanyagot tudtunk hozzátermelni a saját ültetvényeinkről. Október 16-án végeztünk a szürettel a Dorgó dűlőben, ahol késői szüretelésű édes alapanyagot gyűjtöttünk be.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,7 g/l
Alkohol 14,5 %
Összetétel: furmint
pH 3,32
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2019-09-19
Palackozás 2020-08-07
Érlelés Használt- és új francia hordókban és agyag tojásban érett.
Érlelési idő 8 Hónap
Dűlők Birsalmás

Kóstolás

Szín Halványsárga, zöld villanásokkal.
Illat Illatában citrusok és kedves virágosság.
Íz A kortyában teljesedik ki, grapefruitos, sárgabarackos jegyeket villantva. Tartós, hosszú lecsengésű korty.

Korábbi évjáratok

2017

2018