Sauska Furmint
Tokaj 2022
„Friss és citrusos, nektarin, jázmin, fehérbors és minerális, zúzott kő jegyekkel. Közepesen testes, egyenletes és tiszta savakkal, lendülettel és energiával, a végén újra kovaköves ásványossággal. Kis kardamom is bekacsint.”
James Suckling 93 pont.
Elegánsan ásványos, körte és fehér őszibarack aromákkal. Ragyogóan ropogós a kortya, élénk savakkal, nektarin és ananászhéj ízekkel, frissítően sós lecsengéssel. Hamisítatlan vulkanikus bor, szép felépítésű, kecses és frissítő.
Összetétel: | furmint |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 10 ℃ |
Alkohol: | 13 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
A szőlőt tokaji területeinkről szüreteltük: Birsalmás, Istenhegy, Holdvölgy, Padihegy, Medve és Teleki dűlők furmintjainak házasítása.
Szőlészet-Borászat
Kézi szüretet követően bogyóztuk a termést, és néhány órás cefreáztatást követően préseltük, ülepítés után fajélesztős beoltás, saválló acéltartályban 18-20 C-on erjesztettük; finomseprőn tartottuk 2 hónapig, a kétszer fejtett bort júniusban házasítottuk.
Az év
„Száraz, enyhe, szeles tél jellemezte a 2022-es évjáratot. A szárazság sajnos augusztusig kitartott, mintegy 100 mm csapadék esett ősz végéig, aminek átlagban a négyszeresére lett volna szükségünk. A rügyfakadás április közepére esett. A hajtásnövekedés lassú ütemben haladt, sajnos a szárazság következtében több ültetvényünkön sem érték el a megfelelő hajtáshosszúságot. Kritikus helyek voltak a Dorgó-Hegymegi birtokrész illetve a Padihegy 2019-es telepítései. Ezeken a helyeken a víz hiánya miatt a bogyók extrém kis méretűek voltak, sok helyen felszáradt a lomb. A nagy szárazság és a kifinomult növényvédelem következtében szerencsére nem volt betegség a birtokunkon. Nagyon meleg nyár volt – a Hegymegi dűlőben 42 °C – ot is mértünk. Ezért a szüret is korán kezdődött, augusztus 17-én a Birsalmás-dűlőn chardonnay és pinot noir pezsgőalapokkal, amit aztán a Hegymegi és Medve -dűlők követtek. A szüret vége október 14-re esett, dűlős furmintokkal és nagy örömünkre aszúval is a Birsalmásról és a Medvéről. Sajnos a szüreti mennyiségünk elmaradt a várhatótól, ami elsősorban a csapadékhiánynak köszönhető. Az idei év mérföldkő az életünkben, hiszen a szüretre éppen elkészült a padihegyi új borászatunk feldolgozója, így már ide szüreteltünk.” Czemiczki István - szőlészeti vezető, Tokaj
Kóstolás
Szín | Halvány szalmasárga, zöld bevillanásokkal. | |
Illat | Elegánsan ásványos, körte és fehér őszibarack aromákkal. | |
Íz | Ragyogóan ropogós a kortya, élénk savakkal, nektarin és ananászhéj ízekkel, frissítően sós lecsengéssel. |