Sauska Furmint
Tokaj 2019
Színe világos, zöldes reflexekkel. Ragyogóan üde reduktív fehérbor, citrusokkal, mentával és friss barack illattal. Közepes testű, arányos, az ismerős, finom tokaji sós mineralitással.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 10 ℃ |
Alkohol: | 13 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
A szőlőt 100%-ban tokaji területeinkről szüreteltük, elsősorban az Úrágya, Szent Tamás - és Birsalmás-dűlőkből, valamint a kiemelkedő adottságokkal bíró Padihegyről.
Szőlészet-Borászat
A beérkező szőlőt, néhány órás héjonáztatás után finoman préseltük. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjedés, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.
Finomseprőn tartottuk 2 hónapig. A bor 12 %-nál almasavat bontottunk.
Palackozásig acéltartályban tároltuk.
Az év
A kiegyensúlyozott hideg telet száraz meleg március és április követte. A fakadás kicsit korán, április elején történt. Hajtás növekedés időszakban sok csapadék hullot, majd a fokozatos lehülés miatt a növekedés lelassult. A sűrű nyári viharok következtében a Medve és az Istenhegy dűlők komolyabb jégverést kaptak, a Medvében ez főként a sárgamuskotályt érintette. A szüretet normál időpontban kezdtük, augusztus 22-én. A pezsgőalapanyagok kitűnő egészségi állapotban lettek szüretelve. A borvidéken gyönyörű aszús évjárat volt a 2019. Kiváló minőségű alapbor alapanyagot tudtunk hozzátermelni a saját ültetvényeinkről. Október 16-án végeztünk a szürettel a Dorgó dűlőben, ahol késői szüretelésű édes alapanyagot gyűjtöttünk be.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 6,4 g/l |
Alkohol | 13 % |
pH | 3,11 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2019-10-07 |
Palackozás | 2019-12-14 |
Érlelés | acéltartályban |
Érlelési idő | 2 Hónap |
Dűlők | Szent Tamás, Úrágya, Padihegy, Birsalmás |
Kóstolás
Szín | Színe világos, zöldes reflexekkel. | |
Illat | Citrusokkal, mentával és friss barack illattal. | |
Íz | Közepes testű, arányos, az ismerős, finom tokaji sós mineralitással. |