Sauska Cabernet Franc Makár

Villány 2018

Elegancia és finomság jut eszünkbe az első kortynál.  A fekete cseresznye, az ibolya, a jó szivar és a száraz erdei levelek intenzív, mégis elegáns és kiegyensúlyozott aromái. Testes, de lédús íz, fekete olajbogyóval, fekete cseresznyével és szivar ízekkel. Elegáns és nőies, gazdag és telt bor.

Az év

Gazdag és intenzív borok. A 2018-as évjáratra úgy fogunk emlékezni, mint a valaha volt legkorábbi szüretre  (a rosé esetében augusztus 11.). Az elmúlt évtized legmelegebb évének számít, szerencsére extrém hőcsúcsok nélkül. Késő tavasztól kora őszig állandóan meleg (és száraz) volt. Szeptember közepe meghozta a nagyon szükséges esőt, ami lelassította az érést, és lehetővé tette a szőlő felfrissülését. A cabernet-ek és a kékfrankosok különlegesen ragyognak ebben az évjáratban.

 

 

Összetétel: cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 15 %
Kiszerelés: 0,75 l
18000 Ft
Polci ár
16500 Ft
Törzsvásárlói ár
24 000 Ft / l
Egységár
Részletek

Dűlők

Makár- dűlő

Ez a dűlős bor a hűvösebb Siklós környékén található Makár parcelláról származik. A Makár dűlő magas fekvése és kiváló légáramlása gazdag borokat ad, amelyek megőrzik a frissességet és a savakat. A rendkívüli egyensúly és a színtartás, élénkség a kulcsfontosságú elemek, amit a Makár dűlő magabiztosan hoz.

Szőlészet-Borászat

A kézzel szedett fürtök háromszintű, alapos szelekciója után a szőlő szárát eltávolítottuk, majd néhány órás erjesztés előtti hidegáztatás után megindult az erjedés.

Az erjesztés rozsdamentes acél tartályokban történt.

30 napos héjontartás után a bort gyengéden préseltük. 15 hónapig érett 225 literes francia hordóban, 70% új tölgyben.

Az év

Márciusi késői tél után egy nagyon korai nyárias tavasz érkezett április közepén magas hőmérséklettel és korai rügyfakadással. A Kopáron a kékfrankosnál már április elején megindult a rügyfakadás. A májusi szárazság és a korai virágzás jelentősen megnehezítette a tavaszi munkálatokat. A szüret, idén olyan korán indult, mint eddig még soha. A rozé alapokkal kezdtük augusztus 11-én. Szeptember második felében jött a nagyon várt csapadék a hőmérséklet is visszaeset így az érés újra elindult, a korábbi lassulás után. Októberben a hosszan kitartó jó időjárás kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez a kései fajták esetén. A kékfrankos és a cabernet franc érett meg a legszebben, majd a cabernet sauvignon is követte őket minőségben. A szüretet október 24-én a Makáron cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége a szeszélyes időjárás mellett is kimagasló volt. 2018 úgy lett az egyik legmelegebb év, hogy nem voltak extrém hőmérsékleti viszonyok.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,4 g/l
Alkohol 15 %
Összetétel: cabernet franc
pH 3,62
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2018-10-10
Palackozás 2020-09-18
Érlelés Használt és új hordós érlelést is kapott
Érlelési idő 15 Hónap
Dűlők Makár

Kóstolás

Szín Mély tiszta rubin, ibolyás bevillanásokkal.
Illat fekete cseresznye, ibolya, jó szivar és a száraz erdei levelek.
Íz Testes, de lédús íz, fekete olajbogyóval, fekete cseresznyével és szivar ízekkel.