Borászatunkat 2007-ben alapítottuk. Fő célunk a birtok méretének megfelelő optimális feldolgozókapacitás létrehozása volt úgy, hogy ne kényszerüljünk semmiféle kompromisszumra a szüreti időpont megválasztása, a tárolás, hordós és tartályos érlelés, vagyis a minőség érdekében.

Sauska Villány: kortárs, funkcionális, minimál.

 

Dűlők

Talajtípus:

Talaja tömör mészkő, márga, dolomit, humuszkarbonát felső rétegében löszös agyaggal, homokfoltokkal, magas kalciumtartalommal. 

Fajtáink:

cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, portugieser, cabernet franc, kadarka

Leírás:

Ez a magasfekvésű dűlő azért különleges, mert platóin állandó a szélmozgás, ezért nagyobb a nappal és éjszaka közötti hőmérsékletkülönbség. A forró nyári napokat követő éjszakai lehűlés segít megőrizni a szőlőszemekben az érett savakat. A kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad.

Művelés:

kordon, Guyot  

Talajtípus:

Mészkő altalajon lösz, helyenként vörösagyag.

Fajtáink:

cabernet sauvignon, merlot, syrah, cabernet franc, kadarka

Leírás:

A dűlő hegy-völgy irányú sorai között nagy a szintkülönbség, a szőlő valóságos katlanban érik, ami őrzi a meleget éjjel nappal, hatalmas mennyiségű férfias tannint generálva a borokban.

Művelés:

kordon  

Talajtípus:

Mészkő, márga és dolomit, termőrétege lösz, redzina és barna erdőtalaj. A dűlő termőrétegébe mészkő is keveredik, ami a déli fekvéssel és a meleget a tőkékre visszasugárzó sziklákkal együtt adja az ismerős villányi tüzes-fűszeres jegyeket.

Fajtáink:

cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, cabernet franc

Leírás:

A legnyugatibb villányi dűlő, észak felől teljesen védett. A tavaszi rügyfakadás itt kezdődik a legkorábban: a mandulafák gyakran már február végén virágzanak.

Művelés:

Kordon, Guyot,  hagyományos bakművelés   

Talajtípus:

Mészköves-dolomitos alapkőzeten elterülő lösz és vörösagyag, dolomittal.

Fajtáink:

cabernet sauvignon, merlot, syrah, cabernet franc

Leírás:

Magas fekvésű, meredek villányi dűlőink közül a legmagasabb (200-260 m). A Szársomlyó takarása mögött van, amely védi a déli melegtől. Éjszaka vissszahűl a hőmérséklet a legnagyobb kánikulában is, soha nem fenyeget a túlérettség.

Művelés:

kordon  

Hogyan vigyázunk rá?

Biodiverzitás és fenntarthatóság