Sauska Sauvignon Blanc
2021
Halványsárga zöldes fényekkel. Illatában intenzív fajtajelleg mellett trópusi gyümölcsök és bodza. Szájban az ásványosság egyértelműen vezeti a bort, aztán csodásan betársul a grapefruit és a csalán. Klasszul lehet várni vele a nyarat, amíg aztán el nem jön.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 10 ℃ |
Alkohol: | 13 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
Tokaj-hegyalja, saját területeink több dűlőn
Szőlészet-Borászat
Kéziszüretet követően az előhűtött termést bogyóztuk be a présbe, amit 6 órás cefreáztatást követően préseltük ki.
Fajélesztő beoltásával indítottuk el az erjesztést, saválló acéltartályban 18 °C erjesztettük szárazra; finomseprőn tartottuk 2 hónapig.
A palackozásig acél tartályban tároltuk, hordós érlelést nem kapott.
Az év
Átlagosnak mondható telet hűvös tavasz követte. A rügyfakadás május elejére esett, a hajtásnövekedés a lassú hőmérsékletemelkedés miatt lassan haladt, így a zöldmunkákkal megfelelő ütemben tudtunk haladni. Sajnos június elején jött egy komoly lehűlés, aztán egy jelentős felmelegedés, ami augusztus elejéig kitartott. A szüreti időszak hűvös és száraz volt. Csapadék szempontjából száraz évnek mondható. Az átlagos 600-650 mm csapadék helyett csak 400-460 mm-t kaptunk a dűlőinkben. Elmondhatjuk, régóta a leghidegebb évjáratnak bizonyult 2021, ami nem feltételül hátrány, különösen a pezsgőalapok szempontjából. A szüretet augusztus 25-én kezdtük a pinot noir pezsgőalapanyaggal és október 14-én végeztünk a Birsalmáson az átoltott furmint táblával, amit dűlős furmintnak szüreteltünk. Országos program keretében létrehoztunk első Kovács Gyula-féle „Tündérkertünket” a Medve- dűlőben, ahol őshonos magyar gyümölcsfák génállományát őrizzük. Ismét sikeresen szerepeltünk az ellenőrzéseken, így reális álom a Minősített Biobirtok cím 2024-ben.
Kóstolás
Szín | Halványsárga zöldes fényekkel. | |
Illat | Intenzív fajtajelleg mellett trópusi gyümölcsök és bodza. | |
Íz | Ásványosság egyértelműen vezeti a bort, aztán csodásan betársul a grapefruit és a csalán. |