Sauska Cuvée 7 Villány Magnum
Villány 2018
Mély rubinvörös, viola bevillanásokkal. Illatában izgalmasan keverednek a pirosbogyós gyümölcsök és zöldfűszerek, főleg kakukkfű és zsálya. Fehérbors, szegfűszeg, créme brulée a szép egyensúlyú kortyban. Tanninjai melegek, szépen terül a szájban, finoman gyümölcsös és hosszú.
Összetétel: | cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 17-18 ℃ |
Alkohol: | 15 % |
Kiszerelés: | 1,5 l |
Dűlők
Borunk Bordeaux-i fajták házasítása, de minden évjárat más. Ahelyett, hogy pontosan, előre beállított arányokkal dolgoznánk, minden évjáratunknál megvizsgáljuk az év hatását a termésre és dűlőinkre. A Cuvée 7 Villány-t úgy álmodtuk meg, hogy az elkészült borban finom egyensúlyban legyen a villányi Konkoly -, Ördögárok- és Kopár dűlők termése, a házasítás gerincéül szolgáló, az Ördögárokból származó Cabernet Sauvignon-nal.
Az Ördögárok karaktere: Mészkő altalajon lösz, helyenként vörösagyag. A dűlő hegy-völgy irányú sorai között nagy a szintkülönbség, a szőlő valóságos katlanban érik, ami őrzi a meleget éjjel nappal, hatalmas mennyiségű férfias tannint generálva a borokban.
A Kopár karaktere: Mészkő, márga és dolomit, termőrétege lösz, redzina és barna erdőtalaj. A dűlő termőrétegébe mészkő is keveredik, ami a déli fekvéssel és a meleget a tőkékre visszasugárzó sziklákkal együtt adja az ismerős villányi tüzes-fűszeres jegyeket. A legnyugatibb villányi dűlő, észak felől teljesen védett. A tavaszi rügyfakadás itt kezdődik a legkorábban: a mandulafák gyakran már február végén virágzanak.
A Konkoly karaktere: Mészköves-dolomitos alapkőzeten elterülő lösz és vörösagyag, dolomittal. A Szársomlyó takarása mögött van, amely védi a déli melegtől, éjszaka vissszahűl a hőmérséklet a legnagyobb kánikulában is, soha nem fenyeget a túlérettség.
Szőlészet-Borászat
A kézzel szüretelt gondosan három szinten válogatott fürtöket kíméletes roppantás után, rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés. Az év adottságaihoz igazodva hosszabb, 35 napos héjon áztatás után történt a teljes tétel almasavbontása.
15 hónapos hordós érlelést kapott. Kis méretű francia hordókat használtunk (30 %-ban új hordó).
Az év
Márciusi késői tél után egy nagyon korai nyárias tavasz érkezett április közepén magas hőmérséklettel és korai rügyfakadással. A Kopáron a kékfrankosnál már április elején megindult a rügyfakadás. A májusi szárazság és a korai virágzás jelentősen megnehezítette a tavaszi munkálatokat. A szüret, idén olyan korán indult, mint eddig még soha. A rozé alapokkal kezdtük augusztus 11-én. Szeptember második felében jött a nagyon várt csapadék a hőmérséklet is visszaeset így az érés újra elindult, a korábbi lassulás után. Októberben a hosszan kitartó jó időjárás kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez a kései fajták esetén. A kékfrankos és a cabernet franc érett meg a legszebben, majd a cabernet sauvignon is követte őket minőségben. A szüretet október 24-én a Makáron cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége a szeszélyes időjárás mellett is kimagasló volt. 2018 úgy lett az egyik legmelegebb év, hogy nem voltak extrém hőmérsékleti viszonyok.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 5,8 g/l |
Alkohol | 15 % |
Összetétel: | cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot |
pH | 3,83 |
Kiszerelés | 1,5 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2018-09-06 |
Palackozás | 2020-10-02 |
Érlelés | új és használt francia hordókban |
Érlelési idő | 15 Hónap |
Dűlők | Ördög-árok, Konkoly, Kopár |
Kóstolás
Szín | Mély rubinvörös | |
Illat | Keverednek a pirosbogyós gyümölcsök és zöldfűszerek, főleg kakukkfű és zsálya. | |
Íz | Fehérbors, szegfűszeg, créme brulée a szép egyensúlyú kortyban. Tanninjai melegek, szépen terül a szájban, finoman gyümölcsös és hosszú. |