Sauska Cuvée 7 Siklós Magnum

Villány 2018

Rubinvörös, viola bevillanásokkal. Illatában mezei virágok, és frissen sült briós, kortyában cseresznye, dohány és mediterrán zöldfűszerek. Tanninjai selymesek, a kortya tiszta és ásványos. Könnyed, mégis karakteres, vonzó, harmonikus bor.

 

Összetétel: merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14 %
Kiszerelés: 1,5 l
23000 Ft
Polci ár
21080 Ft
Törzsvásárlói ár
15 333 Ft / l
Egységár
Részletek

Dűlők

A bor gerincét adó Makár mellett egyre meghatározóbb a Zuhánya egyénisége is a siklósi Cuvée 7-ben.

A Makár karaktere: Talaja tömör mészkő, márga, dolomit, humuszkarbonát felső rétegében löszös agyaggal, homokfoltokkal, magas kalciumtartalommal. A kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad.

Ez a magasfekvésű dűlő azért különleges, mert platóin állandó a szélmozgás, ezért nagyobb a nappal és éjszaka közötti hőmérsékletkülönbség. A forró nyári napokat követő éjszakai lehűlés segít megőrizni a szőlőszemekben az érett savakat - a szemek felforrósodnak és visszahűlnek egy nap leforgása alatt.

A Zuhánya karaktere: kevésbé a talajtípus, inkább az ültetvény fiatal kora a meghatározó, ez ad hozzá sok lendületet a siklósi heteshez.

 

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan három szinten válogatott fürtöket kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés. Az év lehetőségeinek megfelelően hosszabb, 35 napos héjon áztatás után történt a teljes tétel almasavbontása.

15 hónapos hordós érlelést kapott. Kis méretű francia hordókat használtunk (30 %-ban új hordó).

Az év

Márciusi késői tél után egy nagyon korai nyárias tavasz érkezett április közepén magas hőmérséklettel és korai rügyfakadással. A Kopáron a kékfrankosnál már április elején megindult a rügyfakadás. A májusi szárazság és a korai virágzás jelentősen megnehezítette a tavaszi munkálatokat. A szüret, idén olyan korán indult, mint eddig még soha. A rozé alapokkal kezdtük augusztus 11-én. Szeptember második felében jött a nagyon várt csapadék a hőmérséklet is visszaeset így az érés újra elindult, a korábbi lassulás után. Októberben a hosszan kitartó jó időjárás kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez a kései fajták esetén. A kékfrankos és a cabernet franc érett meg a legszebben, majd a cabernet sauvignon is követte őket minőségben. A szüretet október 24-én a Makáron cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége a szeszélyes időjárás mellett is kimagasló volt. 2018 úgy lett az egyik legmelegebb év, hogy nem voltak extrém hőmérsékleti viszonyok.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,7 g/l
Alkohol 14 %
Összetétel: merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon
pH 3,67
Kiszerelés 1,5 l
Szüret kezdetének időpontja 2018-09-12
Palackozás 2020-10-13
Érlelés új és használt francia hordókban
Érlelési idő 15 Hónap
Dűlők Zuhánya, Makár

Kóstolás

Szín Rubinvörös, viola bevillanásokkal.
Illat Mezei virágok, és frissen sült briós, kortyában cseresznye, dohány és mediterrán zöldfűszerek.
Íz Tanninjai selymesek, a kortya tiszta és ásványos. Könnyed, mégis karakteres, vonzó, harmonikus bor.

Korábbi évjáratok

2017