Sauska Cuvée 7 Siklós Magnum
Villány 2018
Rubinvörös, viola bevillanásokkal. Illatában mezei virágok, és frissen sült briós, kortyában cseresznye, dohány és mediterrán zöldfűszerek. Tanninjai selymesek, a kortya tiszta és ásványos. Könnyed, mégis karakteres, vonzó, harmonikus bor.
Összetétel: | merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 17-18 ℃ |
Alkohol: | 14 % |
Kiszerelés: | 1,5 l |
Dűlők
A bor gerincét adó Makár mellett egyre meghatározóbb a Zuhánya egyénisége is a siklósi Cuvée 7-ben.
A Makár karaktere: Talaja tömör mészkő, márga, dolomit, humuszkarbonát felső rétegében löszös agyaggal, homokfoltokkal, magas kalciumtartalommal. A kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad.
Ez a magasfekvésű dűlő azért különleges, mert platóin állandó a szélmozgás, ezért nagyobb a nappal és éjszaka közötti hőmérsékletkülönbség. A forró nyári napokat követő éjszakai lehűlés segít megőrizni a szőlőszemekben az érett savakat - a szemek felforrósodnak és visszahűlnek egy nap leforgása alatt.
A Zuhánya karaktere: kevésbé a talajtípus, inkább az ültetvény fiatal kora a meghatározó, ez ad hozzá sok lendületet a siklósi heteshez.
Szőlészet-Borászat
A kézzel szüretelt gondosan három szinten válogatott fürtöket kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés. Az év lehetőségeinek megfelelően hosszabb, 35 napos héjon áztatás után történt a teljes tétel almasavbontása.
15 hónapos hordós érlelést kapott. Kis méretű francia hordókat használtunk (30 %-ban új hordó).
Az év
Márciusi késői tél után egy nagyon korai nyárias tavasz érkezett április közepén magas hőmérséklettel és korai rügyfakadással. A Kopáron a kékfrankosnál már április elején megindult a rügyfakadás. A májusi szárazság és a korai virágzás jelentősen megnehezítette a tavaszi munkálatokat. A szüret, idén olyan korán indult, mint eddig még soha. A rozé alapokkal kezdtük augusztus 11-én. Szeptember második felében jött a nagyon várt csapadék a hőmérséklet is visszaeset így az érés újra elindult, a korábbi lassulás után. Októberben a hosszan kitartó jó időjárás kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez a kései fajták esetén. A kékfrankos és a cabernet franc érett meg a legszebben, majd a cabernet sauvignon is követte őket minőségben. A szüretet október 24-én a Makáron cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége a szeszélyes időjárás mellett is kimagasló volt. 2018 úgy lett az egyik legmelegebb év, hogy nem voltak extrém hőmérsékleti viszonyok.
Kóstolás
Szín | Rubinvörös, viola bevillanásokkal. | |
Illat | Mezei virágok, és frissen sült briós, kortyában cseresznye, dohány és mediterrán zöldfűszerek. | |
Íz | Tanninjai selymesek, a kortya tiszta és ásványos. Könnyed, mégis karakteres, vonzó, harmonikus bor. |