Sauska Cuvée 5
Villány 2017
A fekete cseresznye, az ibolya és az ibériai sonka izgalmas, éteri aromái. Tökéletes textúra szedertorta, kardamom és bőr ízeivel. Hosszú, gyümölcsös, tiszta utóíz, amely frissen hagyja a szájat és azonnal szomjassá tesz a következő kortyra.
Összetétel: | cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 17-18 ℃ |
Alkohol: | 14,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
A házasításban a borvidék legkomolyabb potenciállal bíró területei, a Makár dűlő cabernet franc-ja, a Kopár melot-ja és az Ördögárok cabernet sauvignonja.
Szőlészet-Borászat
A kézzel szedett fürtök háromszintű, alapos szelekciója után a szőlő szárát eltávolítottuk, majd néhány órás erjesztés előtti hidegáztatás után megindult az erjedés.
Az erjesztés rozsdamentes acél tartályokban történt.
30 napos héjontartás után a bort gyengéden préseltük. 16 hónapig érett 225 literes francia hordóban, 85 % új tölgyben.
Az év
A meleg, átlagon felüli hőmérsékleti értékeket adó márciusi időjárás nagyon korai rügyfakadást eredményezett. Az április második és május első felének hűvös időjárása jelentősen visszavetette a hajtásnövekedés kezdetének intenzitását. Az ekkor hullott nagyobb mennyiségű csapadék jelentősen megnehezítette a telepítési munkálatokat. Az érés a borvidéken szokásos időszak előtt kezdődött meg. A hűvös éjszakák a savtartalom és az aromaanyagok megőrzéséhez jelentősen hozzájárultak. A rozé alapokkal kezdtük meg a szüretet augusztus 18-án. A jelentős fordulat szeptember első két hetében jött, az átlaghőmérséklet az utóbbi hat év legalacsonyabb értékét adta, míg a csapadék mennyisége is a második helyen végzett az elmúlt évek rangsorában. Az érés üteme ekkor jelentősen visszaesett. Október hónap azonban kiemelkedően meleg időjárással kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez az összes fajta esetén. A szüretet október 19-én a Zuhánya-dűlő cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége, mind az aromaanyagok, mind a fenolos érettség és a színanyag tartalom szempontjából kiemelkedőnek értékelhető.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 5,7 g/l |
Alkohol | 14,5 % |
Összetétel: | cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc |
pH | 3,66 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2016-10-08 |
Palackozás | 2017-09-27 |
Érlelés | új és másod töltésű francia hordókban |
Érlelési idő | 16 Hónap |
Dűlők | Makár, Kopár, Ördög-árok |
Kóstolás
Szín | Sűrű rubinvörös. | |
Illat | A fekete cseresznye, az ibolya és az ibériai sonka izgalmas, éteri aromái. Tökéletes textúra szedertorta, kardamom és bőr ízeivel. Hosszú, gyümölcsös, tiszta utóíz, amely frissen hagyja a szájat és azonnal szomjassá tesz a következő kortyra. | |
Íz | Tökéletes textúra szedertorta, kardamom és bőr ízeivel. Hosszú, gyümölcsös, tiszta utóíz, amely frissen hagyja a szájat és azonnal szomjassá tesz a következő kortyra. |