Sauska Cuvée 5

Villány 2017

A fekete cseresznye, az ibolya és az ibériai sonka izgalmas, éteri aromái. Tökéletes textúra szedertorta, kardamom és bőr ízeivel. Hosszú, gyümölcsös, tiszta utóíz, amely frissen hagyja a szájat és azonnal szomjassá tesz a következő kortyra.

Összetétel: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
41000 Ft
Polci ár
37580 Ft
Törzsvásárlói ár
54 667 Ft / l
Egységár
Részletek

Dűlők

A házasításban a borvidék legkomolyabb potenciállal bíró területei, a Makár dűlő cabernet franc-ja, a Kopár melot-ja és az Ördögárok cabernet sauvignonja.

 

 

Szőlészet-Borászat

A kézzel szedett fürtök háromszintű, alapos szelekciója után a szőlő szárát eltávolítottuk, majd néhány órás erjesztés előtti hidegáztatás után megindult az erjedés.

Az erjesztés rozsdamentes acél tartályokban történt.

30 napos héjontartás után a bort gyengéden préseltük. 16 hónapig érett 225 literes francia hordóban, 85 % új tölgyben.

 

Az év

A meleg, átlagon felüli hőmérsékleti értékeket adó márciusi időjárás nagyon korai rügyfakadást eredményezett. Az április második és május első felének hűvös időjárása jelentősen visszavetette a hajtásnövekedés kezdetének intenzitását. Az ekkor hullott nagyobb mennyiségű csapadék jelentősen megnehezítette a telepítési munkálatokat. Az érés a borvidéken szokásos időszak előtt kezdődött meg. A hűvös éjszakák a savtartalom és az aromaanyagok megőrzéséhez jelentősen hozzájárultak. A rozé alapokkal kezdtük meg a szüretet augusztus 18-án. A jelentős fordulat szeptember első két hetében jött, az átlaghőmérséklet az utóbbi hat év legalacsonyabb értékét adta, míg a csapadék mennyisége is a második helyen végzett az elmúlt évek rangsorában. Az érés üteme ekkor jelentősen visszaesett. Október hónap azonban kiemelkedően meleg időjárással kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez az összes fajta esetén. A szüretet október 19-én a Zuhánya-dűlő cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége, mind az aromaanyagok, mind a fenolos érettség és a színanyag tartalom szempontjából kiemelkedőnek értékelhető.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,7 g/l
Alkohol 14,5 %
Összetétel: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc
pH 3,66
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2016-10-08
Palackozás 2017-09-27
Érlelés új és másod töltésű francia hordókban
Érlelési idő 16 Hónap
Dűlők Makár, Kopár, Ördög-árok

Kóstolás

Szín Sűrű rubinvörös.
Illat A fekete cseresznye, az ibolya és az ibériai sonka izgalmas, éteri aromái. Tökéletes textúra szedertorta, kardamom és bőr ízeivel. Hosszú, gyümölcsös, tiszta utóíz, amely frissen hagyja a szájat és azonnal szomjassá tesz a következő kortyra.
Íz Tökéletes textúra szedertorta, kardamom és bőr ízeivel. Hosszú, gyümölcsös, tiszta utóíz, amely frissen hagyja a szájat és azonnal szomjassá tesz a következő kortyra.

Korábbi évjáratok

2015

2013

2011