Sauska Cuvée 5
Villány 2013
Bogyós gyümölcsök hűs frissessége köszön vissza az illatból, erdőbe varázsolva minket. A szétterülő, mély kortyban szeder, áfonya és borókabogyó. A korty egyenletesen árad szét a szájban, mindenhol valami újat adva, finom fát, feketecsokoládét, aztán szerecsendiót, mielőtt hosszú, bársonyos tanninok után egy kis narancshéjban cseng le.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 17-18 ℃ |
Alkohol: | 15 % |
Kiszerelés: | 0.75 l |
Dűlők
A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.
Szőlészet-Borászat
A kézzel szüretelt gondosan válogatott szőlőt kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban és kis méretű francia hordókban történt a kontrollált alkoholos erjesztés és almasavbontás. Az ezt követő 30 napos héjonáztatás során pedig kialakultak a fajta vezető jegyei.
Kíméletes préselést követően 16 hónapos hordós érlelést kapott, melynél az évjárat legkiválóbb hordóit használtuk a házasításhoz (40 %-ban új hordó).
Az év
2013 április elején még országosan havazott, az egész március téli hónappá vedlett vissza. Utána is hűvös, késői tavasz jött a virágzási időszak közepére. Gyönyörűen kifejlődött gazdag fürtöket nevelt a szőlő. Forró száraz nyár érkezett. A késői zöldválogatást nem végeztük el, hiszen a korai fajtákat a tavalyi évhez hasonlóan már majdnem augusztusban szedni lehetett. A kékszőlők, rosé alapok szürete a szokásosnál későbbre tolódott. Október első napjaira eső súlyos visszahűlés, majd esők is tarkították a képet, ami beindította a szüreti gépezetünket. A beérkezett szőlő a rigorózus válogatás után tiszta, elegáns borok alapja lett. Élénk aroma/íz gazdag borok születtek, elegáns és sokáig élő tételek.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 5,5 g/l |
Alkohol | 15 % |
pH | 3,62 |
Kiszerelés | 0.75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2013-10-09 |
Palackozás | 2015-08-12 |
Érlelés | új és használt francia hordókban |
Érlelési idő | 16 Hónap |
Dűlők | Makár, Kopár, Ördög-árok |
Kóstolás
Szín | Mélybordó-rubin | |
Illat | Bogyós gyümölcsök hűs frissessége köszön vissza az illatból. | |
Íz | A szétterülő, mély kortyban szeder, áfonya és borókabogyó. |