Sauska Cabernet Sauvignon Ördög-árok

Villány 2018

Klasszikus cabernet illat, feketeribizli és eukaliptusz étcsokoládéval és fahéjjal. Gazdag és koncentrált íz, feketeribizli szósz ízével, fekete cseresznye tartósítással, kiegyensúlyozva olyan integrált tölgy ízekkel, mint a csokoládé, a bőr és a grafit. Hosszú és intenzív, fantasztikus frissességgel és élénkséggel. Már most klassz, de sok ideje van még.

Az év

Gazdag, testes és intenzív borok éve. A 2018-as évjáratra úgy fogunk emlékezni, mint a valaha volt legkorábbi betakarítási napra (Rosé esetében augusztus 11.). Az elmúlt évtized legmelegebb évének számít, szerencsére extrém hőcsúcsok nélkül. Késő tavasztól kora őszig állandóan meleg (és száraz) volt. Szeptember közepe hozott egy nagyon szükséges esőt, ami lelassította az érést, és lehetővé tette a szőlő felfrissülését. A cabernet-ek és a kékfrankosok különlegesen csillogtak ebben az évjáratban.

 

 

Összetétel: cabernet sauvignon
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 15 %
Kiszerelés: 0,75 l
18000 Ft
Polci ár
16500 Ft
Törzsvásárlói ár
24 000 Ft / l
Egységár
Részletek

Dűlők

Ördögárok

Ez a dűlőszelekció a melegebb Villány környékén található Ördögárok parcelláról származik. Az ikonikus szőlőültetvénynek (Ördög-árok) nevét a formája adja: V-alakú parcella, ahol a meleg levegő beszorul, és különlegesen meleg mikroklímát hoz létre, amely tökéletesen illik a későn érő cabernet sauvignonhoz. Az erről a dűlőről származó borok mindig ízesek, gazdagok és intenzívek, ez lényegében a  villányi klasszikus profilja.

 

Szőlészet-Borászat

A kézzel szedett fürtök háromszintű, alapos szelekciója után a szőlő szárát eltávolítottuk, majd néhány órás erjesztés előtti hidegáztatás után megindult az erjedés.

Az erjesztés rozsdamentes acél tartályokban történt.

30 napos héjontartás után a bort gyengéden préseltük. 15 hónapig érett 225 literes francia hordóban, 70% új tölgyben.

Az év

Márciusi késői tél után egy nagyon korai nyárias tavasz érkezett április közepén magas hőmérséklettel és korai rügyfakadással. A Kopáron a kékfrankosnál már április elején megindult a rügyfakadás. A májusi szárazság és a korai virágzás jelentősen megnehezítette a tavaszi munkálatokat. A szüret, idén olyan korán indult, mint eddig még soha. A rozé alapokkal kezdtük augusztus 11-én. Szeptember második felében jött a nagyon várt csapadék a hőmérséklet is visszaeset így az érés újra elindult, a korábbi lassulás után. Októberben a hosszan kitartó jó időjárás kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez a kései fajták esetén. A kékfrankos és a cabernet franc érett meg a legszebben, majd a cabernet sauvignon is követte őket minőségben. A szüretet október 24-én a Makáron cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége a szeszélyes időjárás mellett is kimagasló volt. 2018 úgy lett az egyik legmelegebb év, hogy nem voltak extrém hőmérsékleti viszonyok.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,7 g/l
Alkohol 15 %
Összetétel: cabernet sauvignon
pH 3,6
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2018-10-17
Palackozás 2020-09-24
Érlelés új és használt francia hordókban
Érlelési idő 15 Hónap
Dűlők Ördög-árok

Kóstolás

Szín Gyönyörű sötétrubin.
Illat Klasszikus cabernet illat, feketeribizli és eukaliptusz étcsokoládéval és fahéjjal.
Íz Gazdag és koncentrált íz, feketeribizli szósz ízével, fekete cseresznye tartósítással, kiegyensúlyozva olyan integrált tölgy ízekkel, mint a csokoládé, a bőr és a grafit. Hosszú és intenzív, fantasztikus frissességgel és élénkséggel.