Sauska Birtok Hárslevelű
Tokaj 2013
Illatában narancs, mandarinnal és akácvirággal. Szájban frissesség dominál, amit a zöld bors fűszerezettsége, és az őszibarack zamatossága kísér végig. Könnyed, lendületes, a nyári hónapokban kifejezetten ajánlott.
Összetétel: | hárslevelű |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 12 ℃ |
Alkohol: | 12,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Szőlészet-Borászat
Kézi szüretelést követően bogyóztuk a termést, és néhány órás cefreáztatást követően préseltük, ülepítés után fajélesztős beoltás, saválló acéltartályban 16,5-18 C-on erjesztettük.
Finomseprőn tartottuk 2 hónapig, azt követöen a kétszer fejtett bort május elején házasítottuk.
Hordós érlelést nem kapott.
Az év
A 2013-as év tele hosszú volt és időszakosan nagyon hideg, sokszor a -20 ºC sem volt ritka. A rügyfakadás kitolódott április második felére és elnyúlt a virágzás is. A nyár szinte trópusi volt, és csapadékszegény. A szüret a 2012-es évhez képest inkább közelített a sokéves átlaghoz. Szeptember közepén szüreteltük a korai érésű fajtákat, a furmint, hárslevelű lassan, szépen érett, így jó sav-cukor egyensúlyban lévő szőlőt szüreteltünk októberben. Az elmúlt évjáratok nem igazán örvendeztettek meg minket aszúval, 2013 ilyen szempontból kedvezően alakult. Nagyon jó minőségű és mennyiségű aszúszemeket tudtunk kiválogatni. Az évjárat kiváló minőséget sejtet.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 6,6 g/l |
Alkohol | 12,5 % |
Összetétel: | hárslevelű |
pH | 3,21 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2013-09-20 |
Palackozás | 2014-04-10 |
Érlelés | tartályos érlelést kapott |
Érlelési idő | 2 hónap Hónap |
Dűlők | Nyúlászó |
Kóstolás
Szín | Halvány sárga, arany bevillanásokkal. | |
Illat | llatban narancs, mandarinnal és akácvirággal. | |
Íz | Szájban frissesség dominál, amit a zöld bors fűszerezettsége, és az őszibarack zamatossága kísér végig. |