Sauska Aszú Essencia

Tokaj 2003

100% furmint. Aranysárga színű, a pohárban szépen, lusta méltósággal mozgó bor. Illatában aszalt sárgabarack, aszúszem, gomba, zöld tea, mogyoró, karamell, vanília jelenik meg. Kortyában lágyan árad szét a sárgabarack, vanília, grillázs és dohány. Magas cukortartalmát élénk és vibráló savassága ellensúlyozza. Lecsengése végtelen, leginkább sárgabarack és narancshéj marad a szájban és finom mézesség. Természetes cukortartalom: 283 gr/l.

Összetétel: furmint
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10-12 ℃
Alkohol: 8 %
Kiszerelés: 0,375 l
40500 Ft
Polci ár
37120 Ft
Törzsvásárlói ár
108 000 Ft / l
Egységár
Részletek

Dűlők

Szőlőtőkék átlagos kora: 30-35 év

Fekvés: hegyoldal; dél-keleti, déli és délnyugati kitettség

Talaj: különböző vulkanikus talajok (zeolit, riolit, tufa, stb.) és lösz

Saját területeink több dűlőn

Szőlészet-Borászat

Az alapborhoz kézzel szüreteltük és egész fürtben préseltük a szőlőt. A tőkéről kézzel, egyesével szüreteltük az aszúszemeket. A bor új tölgyfahordóban saját élesztővel erjedt 8 hónapig.

36 hónapig érleltük új tölgyfahordókban (főként magyar, de francia és amerikai tölgyben is).

Az év

2003-ban a rügyfakadás a szokásos időpontban, május elején következett be. Az érés átlagos módon zajlott. A meglehetősen száraz tavaszt nagyon hosszú, meleg nyár követte. A szüret 2003. november 4-én kezdődött és 2004. január 14-éig tartott. A terméskorlátozásnak (maximum hét fürtöt hagyunk tőkénként), a szorgalmas munkának és a késői szüretnek köszönhetően a bor nagyon komplex, erőteljes és ásványos.

Részletek

Megnevezés Desszertbor
Sav 9 g/l
Alkohol 8 %
Összetétel: furmint
pH 3,29
Kiszerelés 0,375 l
Szüret kezdetének időpontja 2003-11-02
Palackozás 2007-03-01
Érlelés új tölgyfahordóban (magyar, franci, amerikai)
Érlelési idő 36 Hónap
Dűlők Medve, Birsalmás

Kóstolás

Szín Aranysárga színű.
Illat Illatában aszalt sárgabarack, aszúszem, gomba, zöld tea, mogyoró, karamell, vanília jelenik meg
Íz Kortyában lágyan árad szét a sárgabarack, vanília, grillázs és dohány. Lecsengése végtelen, leginkább sárgabarack és narancshéj marad a szájban és finom mézesség.