Sauska Aszú Essencia
Tokaj 2003
100% furmint. Aranysárga színű, a pohárban szépen, lusta méltósággal mozgó bor. Illatában aszalt sárgabarack, aszúszem, gomba, zöld tea, mogyoró, karamell, vanília jelenik meg. Kortyában lágyan árad szét a sárgabarack, vanília, grillázs és dohány. Magas cukortartalmát élénk és vibráló savassága ellensúlyozza. Lecsengése végtelen, leginkább sárgabarack és narancshéj marad a szájban és finom mézesség. Természetes cukortartalom: 283 gr/l.
Összetétel: | furmint |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 10-12 ℃ |
Alkohol: | 8 % |
Kiszerelés: | 0,375 l |
Dűlők
Szőlőtőkék átlagos kora: 30-35 év
Fekvés: hegyoldal; dél-keleti, déli és délnyugati kitettség
Talaj: különböző vulkanikus talajok (zeolit, riolit, tufa, stb.) és lösz
Szőlészet-Borászat
Az alapborhoz kézzel szüreteltük és egész fürtben préseltük a szőlőt. A tőkéről kézzel, egyesével szüreteltük az aszúszemeket. A bor új tölgyfahordóban saját élesztővel erjedt 8 hónapig.
36 hónapig érleltük új tölgyfahordókban (főként magyar, de francia és amerikai tölgyben is).
Az év
2003-ban a rügyfakadás a szokásos időpontban, május elején következett be. Az érés átlagos módon zajlott. A meglehetősen száraz tavaszt nagyon hosszú, meleg nyár követte. A szüret 2003. november 4-én kezdődött és 2004. január 14-éig tartott. A terméskorlátozásnak (maximum hét fürtöt hagyunk tőkénként), a szorgalmas munkának és a késői szüretnek köszönhetően a bor nagyon komplex, erőteljes és ásványos.
Kóstolás
Szín | Aranysárga színű. | |
Illat | Illatában aszalt sárgabarack, aszúszem, gomba, zöld tea, mogyoró, karamell, vanília jelenik meg | |
Íz | Kortyában lágyan árad szét a sárgabarack, vanília, grillázs és dohány. Lecsengése végtelen, leginkább sárgabarack és narancshéj marad a szájban és finom mézesség. |