Villányi megszállottak

Cikkek - 2021-01-26 10:43:17

“Egyértelművé vált, hogy saját csapatot kell építenünk a Cuvée 7 és a nagy fajtaborok szőlészeti munkájához." 

"Hogy ugyanazok az emberek művelhessék az elejétől a végéig ezeket a területeket. Olyanok, akikben van tudás, precizitás, vannak emlékeik az előző évekről és értik, hogy mihez képest megyünk előre. Két csapatot alakítottunk ki, akik a termőterületekhez is kötődnek, de még ennél is fontosabb a metszésmód: Angéláék kilencfős lánycsapata a csapos kordonmetszést érti mesterfokon, Vali hatfős teamje pedig a Guyot-metszés (egy termőalap, egy szálvessző) specialistája. Vali emellett a komoly precizitást igénylő átoltás szakértője is.” - Wéber Norbert szőlészeti vezető 

“Tizenöt éve dolgozom itt, az elejétől részt vettem a Sauska-területek kialakításában, akár a tőkeszámokat is megmondom minden hozzám tartozó dűlőn. Állandóan tanulok én is, négy éve minden szüret előtt van egy elméleti oktatás, ahol megbeszéljük, hogyan és miért metszünk úgy az adott éven. Átoltásra tanítom Évit is, aki is már kilenc éve velünk van. “ - Költő Vali csoportvezető és Évi

“A csapatunkban olyan idősebb kollégák is vannak, akik előnyugdíjat követően kezdtek nálunk úgy, hogy előtte nemigen dolgoztak szőlőben. Lelkiismeretesek és precízek. Az meg külön öröm, hogy a lányaimmal dolgozhatok, Emesével a szőlőben, Adrival pedig közvetve az irodán.” - Kőriné Angéla csoportvezető, Emese és Zsuzsi

“Szociális gondozó voltam Beremenden, az idősek otthonában. Amikor azt éreztem, nincs meg már az a türelmem, amit az öregek megérdemelnek, nagy levegőt vettem és léptem. A jó levegő azóta is a munkanapjaim része és nagyon szeretem a fizikai munkát is.” - Kőri Emese

“Már nem nagyon tudom elképzelni, hogy máshol legyek, mint a szőlőben, pedig eredetileg péknek tanultam. Édesanyám mindig mondta, hogy mindent csinálhatok, csak szőlő ne legyen benne. Ehhez képest már húsz éve ez az életem. Két évig bírtam a pékségben.” - Dávidné Zsuzsi

 “Az egyetem után Kaliforniában és Új-Zélandon dolgoztam, de még előtte gyakorlatoztam itt is, a borászatban. Kintről kezdtem szervezni, hogy visszajöhessek, ami némi kitérő után így is történt. Nálunk minden szinten lehet tanulni, mert minden területet elsőosztályúként kezelünk. Van, ami felfelé kilóg, de lefelé soha semmi. Minden egyes tőke megkapja a törődést. Ez látványban is megmutatkozik, pontosan tudom, hogy mi honnan a legszebb. A Csukmára kitaláltam egy padot mediterrán kerttel és egy dongafallal, ami afféle szelfi-falként működhet. Jövőre kész is lesz. “ - Makó Bence, szőlész 

 “Tizenegy éve dolgozom itt, borászati asszisztensként érkeztem. Eleinte naponta hazavonatoztam Pécsre, aztán egyszer azt éreztem, hogy kezd fontos lenni, hogy mindig itt legyek. 2012-ben vettek fel az egyetemre, a diplomamunkám témája a cabernet franc volt, pontosabban a fajta érésdinamikája a Kopáron, Ördögárokban és Makáron. Hát, nem voltam híján adatoknak nyolc szüret után. Van egy kis házam Palkonyán, már itt vagyok itthon.” - Futó Júlia borász

Sauska Cuvée 7 2017

„A villányi hetes alapját képező dűlők – Ördögárok (11 ha), Konkoly (4 ha), Kopár (10 ha) – mind a legjobb oldalukat mutatták ebben az évben, nem véletlenül támaszkodunk a cabernet fajtákra. Hosszú vegetációs időszak, rengeteg napfény biztosította a tökéletes érést, a lágy tanninok ígérete, komplexitás, gyümölcsösség már a szőlőben is megvolt.  A savak harmonikusak voltak, alacsony almasavval tudunk szüretelni, ami szintén rendkívül fontos később a borok ízvilága és frissessége szempontjából. Ez a három dűlő adja a területeink 25%-át. Büszkék vagyunk, hogy az elmúlt 17 évben a legkomolyabb, “legvillányibb” dűlőkben ilyen megbízható szőlészeti alapot tudtunk létrehozni.

A siklósi hetes gerincét adó Makár (merlot) mellett meghatározóvá vált a Csukma (merlot, franc), telepítése első percétől biodűlő, 3,5 hektár.  

A Zuhánya-dűlőben található, általunk csak “halszálka” ültetvénynek nevezett (merlot és kékfrankos) táblában olyan irányba ültettük a sorokat, hogy a tőkék maguk fogják a talajt és akadályozzák meg a talajeróziót. A humuszréteg vastagságától függően rendeztük el a klónokat és alanyokat az egyes fajták igénye szerint. Látványnak is különleges és kísérletnek sem utolsó.” - Pohl Péter birtokigazgató

„Kilenc évjárat után ezek a borok épp annyira szólnak a fajtákról, mint a dűlőkről. A villányi egyértelműen cabernet sauvignon fókuszú, a siklósi pedig a merlot-ról mesél.” - Futó Júlia borász

/Bortársaság Magazin 2020 október/