Sauska Pinot Noir Padi
Tokaj 2017
Mély, gazdag illat cigánymeggyel, szederrel. A szájban is jelentős, szilvás, cseresznyés jegyekkel, bársonyos, támogató tanninokkal. Hosszú kortya végén ismerős sós tokaji mineralitás, ami igazán izgalmassá teszi a bort.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 12 ℃ |
Alkohol: | 13,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
Ültetvényünk fiatal, 8 éves saját telepítés. A pinot noir számunkra már mindörökre Tokajt jelenti és erről ez a dűlő tehet. Azt a hűvös, kiegyensúlyozott, arányos és filigrán eleganciát, ami az itteni pinot noirt jellemzi, Villányban nem is érdemes keresni.
Szőlészet-Borászat
A kézzel szüretelt szőlőt az év magas potenciáljának köszönhetően hosszabb (28-35 nap) héjonáztatás után préseltük.Tartályban és hordóban is történt a kontrollált alkoholos erjedés, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.
A teljes mennyiség 80%-a használt francia hordóban és 20%-a agyag tojásban érett 10 hónapig.
Az év
A tél fagyos volt, szerencsére a januári havazás betakarta a talajfelszínt, ezzel megvédve előző évben elültetett kistőkéinket a fagyástól. A rügyfakadás március végén következett be, az eső elegendő volt a szőlő növekedéséhez. A virágzás nyár elején tökéletesen zajlott. Utána a kevés eső miatt a furmint fürtök ismét rövid idő leforgása alatt teljesen zártak lettek és rendkívül tömöttre hízták fel magukat. Ennek következménye lett később a szeptembertől virágkorát élő botrytis. A meleg nyár hatására a szőlő érése felgyorsult, így már augusztus harmadik hetében elkezdtük a pezsgő alapbornak tervezett szőlők betakarítását. A szemek léaránya kiváló volt, a mustok jól ülepedtek. Az erjedések utáni kóstolók után optimistán készítettük el a házasítási alapokat. Pezsgő szempontból remek évet könyveltünk el. A száraz borok alapanyaga egészséges és aroma gazdag. Gazdagon nyertünk édes alapbort is. A dűlős borok alapanyaga nagyon jó lett. Régen vártunk már egy olyan évre, amikor a száraz borok mellett kitűnő édes alapokat is szüretelhetünk! Most így lett.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 5,5 g/l |
Alkohol | 13,5 % |
pH | 3,51 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2017-09-04 |
Palackozás | 2019-06-19 |
Érlelés | használt francia hordóban és agyagtojásban |
Érlelési idő | 10 Hónap |
Dűlők | Padihegy |
Kóstolás
Szín | Könnyed vörös szín. | |
Illat | Mély, gazdag illat cigánymeggyel, szederrel. | |
Íz | A szájban is jelentős, szilvás, cseresznyés jegyekkel, bársonyos, támogató tanninokkal. |