Sauska Kékfrankos
Villány 2017
Házikedvenc, nagy formában ebben az évjáratban. Dől belőle a gyümölcs, klassz savakkal, kifinomult, lágy tanninokkal. Illat és íz között, tökéletes a harmónia, áfonya, málna, cigánymeggy vibrál az illatban. Igazi gyümölcskavalkád a kortyban, melyből húsos, érett cseresznye emelkedik ki és marad hosszan a szájban.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 12 ℃ |
Alkohol: | 13 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.
Szőlészet-Borászat
A beérkező szőlőt gondosan válogattuk majd rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés ahol kialakulnak a fajta vezető jegyei.
A 30 napos héjon áztatás után kíméletesen préselés következett.
10 hónapig érleltük nagy, 500 l-es hordókban (30 %-ban új hordó).
Az év
A meleg, átlagon felüli hőmérsékleti értékeket adó márciusi időjárás nagyon korai rügyfakadást eredményezett. Az április második és május első felének hűvös időjárása jelentősen visszavetette a hajtásnövekedés kezdetének intenzitását. Az ekkor hullott nagyobb mennyiségű csapadék jelentősen megnehezítette a telepítési munkálatokat. Az érés a borvidéken szokásos időszak előtt kezdődött meg. A hűvös éjszakák a savtartalom és az aromaanyagok megőrzéséhez jelentősen hozzájárultak. A rozé alapokkal kezdtük meg a szüretet augusztus 18-án. A jelentős fordulat szeptember első két hetében jött, az átlaghőmérséklet az utóbbi hat év legalacsonyabb értékét adta, míg a csapadék mennyisége is a második helyen végzett az elmúlt évek rangsorában. Az érés üteme ekkor jelentősen visszaesett. Október hónap azonban kiemelkedően meleg időjárással kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez az összes fajta esetén. A szüretet október 19-én a Zuhánya-dűlő cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége, mind az aromaanyagok, mind a fenolos érettség és a színanyag tartalom szempontjából kiemelkedőnek értékelhető.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 6,3 g/l |
Alkohol | 13 % |
pH | 3,42 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2017-10-02 |
Palackozás | 2019-06-03 |
Érlelés | Új és használt hordóban |
Érlelési idő | 10 Hónap |
Dűlők | Zuhánya |
Kóstolás
Szín | Mély bíborvörös színű. | |
Illat | Illat és íz között, tökéletes a harmónia, áfonya, málna, cigánymeggy vibrál az illatban. | |
Íz | Igazi gyümölcskavalkád a kortyban, melyből húsos, érett cseresznye emelkedik ki és marad hosszan a szájban |