Sauska Kadarka
Villány 2017
Világos, elegáns, áttetsző. Könnyed színére rácáfol a fűszeres, vad, pirosbogyós gyümölcsös illat és ízorgia, főleg málna, ribizli, hamvas szeder. Ízében friss, izgalmas mineralitással. Közepes testű, jó egyensúlyú, bársonyos tanninokkal kényeztető igazi jó kis fajtabor.
“Aromavilágában kandírozott cseresznye, görögdinnye és egy pici narancshéj. Jó ásványosság, földesség, kéregillat. A közepes testet finom tanninok és üde korty jellemzi.” James Suckling 91 pont
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 12 ℃ |
Alkohol: | 13,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
Ördögárok
Mészkő altalajon lösz, helyenként vörösagyag. A dűlő hegy-völgy irányú sorai között nagy a szintkülönbség, a szőlő valóságos katlanban érik, ami őrzi a meleget éjjel nappal, hatalmas mennyiségű férfias tannint generálva a borokban. A kadarka az a szőlőfajta, ami nem a tanninra építi a vonzerejét. Ezért olyan remek minőségű itt: telivér, gyümölcsös eleganciája mutatja legjobban a dűlő kvalitását.
Szőlészet-Borászat
A beérkező szőlőt gondosan válogattuk majd rövid ideig áztattuk. Tartályban és hordóban történt a kontrollált alkoholos erjesztés és almasavbontás, ahol kialakultnak a fajta vezető jegyei.
A tételt palackozásig finomseprőn tartottuk.
Hordós és tartályos érlelést is kapott.
Az év
A meleg, átlagon felüli hőmérsékleti értékeket adó márciusi időjárás nagyon korai rügyfakadást eredményezett. Az április második és május első felének hűvös időjárása jelentősen visszavetette a hajtásnövekedés kezdetének intenzitását. Az ekkor hullott nagyobb mennyiségű csapadék jelentősen megnehezítette a telepítési munkálatokat. Az érés a borvidéken szokásos időszak előtt kezdődött meg. A hűvös éjszakák a savtartalom és az aromaanyagok megőrzéséhez jelentősen hozzájárultak. A rozé alapokkal kezdtük meg a szüretet augusztus 18-án. A jelentős fordulat szeptember első két hetében jött, az átlaghőmérséklet az utóbbi hat év legalacsonyabb értékét adta, míg a csapadék mennyisége is a második helyen végzett az elmúlt évek rangsorában. Az érés üteme ekkor jelentősen visszaesett. Október hónap azonban kiemelkedően meleg időjárással kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez az összes fajta esetén. A szüretet október 19-én a Zuhánya-dűlő cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége, mind az aromaanyagok, mind a fenolos érettség és a színanyag tartalom szempontjából kiemelkedőnek értékelhető.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 5,8 g/l |
Alkohol | 13,5 % |
pH | 3,22 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2017-09-08 |
Palackozás | 2018-11-20 |
Érlelés | Tartályos és hordós érlelést is kapott |
Érlelési idő | 10 Hónap |
Dűlők | Ördög-árok |
Kóstolás
Szín | Élénk rubin. | |
Illat | Fűszeres, vad, pirosbogyós gyümölcsös illat. | |
Íz | Ízében friss, izgalmas mineralitással. Közepes testű, jó egyensúlyú, bársonyos tanninokkal kényeztető igazi jó kis fajtabor. |