Sauska Cuvée 7 Villány
Villány 2015
Mélybordó szín mélyebb árnyalattal, de nem átláthatatlan mélységű és nehézségű. Fűszerek, melegbarna árnyalatok illatban. Ízében kandírozott gyümölcsök kis vaníliával, hordós jegyekkel, markánsabb fűszeresség a visszafogottabb savakkal átellenben. Sok a gyümölcs, hosszan követik az ízt a tannin és a hordó mögött. Elegáns szimbiózis.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 17-18 ℃ |
Alkohol: | 14,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
Míg a Cuvée 7 Villányt a Bordeaux-i fajták házasítása inspirálja, lénye ennél sokkal összetettebb. Ahelyett, hogy pontosan, előre beállított arányokkal dolgoznánk, minden évjáratunknál megvizsgáljuk az év hatását a termésre és dűlőinkre. A Cuvée 7 Villány-t úgy álmodtuk meg, hogy az elkészült borban finom egyensúlyban legyenek jelen dűlőink. A villányi Konkoly -, Ördögárok- és Kopár dűlők , a borvidék kiemelkedő képviselői, saját egyéniséggel. Ez az a plusz, ami a Cuvée 7-re annyira jellemző villányi egyéniséget adja és természetesen a többségében az Ördögárokból származó Cabernet Sauvignon, mely fajta a házasítás gerincéül szolgál.
Szőlészet-Borászat
A kézzel szüretelt gondosan három szinten válogatott fürtöket kíméletes roppantás után, rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés. Az év adottságaihoz igazodva hosszabb, 35 napos héjon áztatás után történt a teljes tétel almasavbontása.
15 hónapos hordós érlelést kapott. Kis méretű francia hordókat használtunk (30 %-ban új hordó).
Az év
2015-re sok nedvesség maradt a talajban az előző évből, a tél enyhe volt. A tavasz nagyon rövid volt, mint az elmúlt években mindig, még májusban is visszahűlő idővel, de ez a virágzást végül nem zavarta meg, a fürtök laza szerkezetűek lettek. Nyáron és kora ősszel végig perzselő volt a forróság, száraz időszak köszöntött be, de az aszály tünetei nélkül, itt jöttek kapóra a télen a mélyebb talajrétegekben megmaradt víztartalékok. A jó termés mennyiségek hamar megmutatták magukat, korai szüretet vártunk, de a szeptemberi esőzések „normalizálták” a szedési ütemezést, és végül jó termésmennyiséggel, átlagon felüli minőséggel zártuk a szüretet. Jó szerkezetű, gyümölcsös, arányos borok születtek.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 5,5 g/l |
Alkohol | 14,5 % |
pH | 3,7 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2015-10-12 |
Palackozás | 2017-08-25 |
Érlelés | többségében másodtöltésű francia hordókban |
Érlelési idő | 15 Hónap |
Dűlők | Ördög-árok, Konkoly, Kopár |
Kóstolás
Szín | Mélybordó. | |
Illat | Fűszerek, melegbarna árnyalatok illatban. | |
Íz | Ízében kandírozott gyümölcsök kis vaníliával, hordós jegyekkel, markánsabb fűszeresség a visszafogottabb savakkal átellenben. Sok a gyümölcs, hosszan követik az ízt a tannin és a hordó mögött. |