Sauska Cuvée 13
Villány 2017
Bordeauxi házasítás kiegészítve egy kis kékfrankossal és syrah-val. Élénk bíbor rózsaszínes karimával, friss és rendkívül üde. Illatában primer gyümölcsök, meggy és feketeszeder, meg a finom házi cseresznyekompót leve. Kortya játékosan könnyed és harmonikus, a ribizli friss savaival, lehelletnyi füstösséggel, selymes, lágy tanninokkal.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 12 ℃ |
Alkohol: | 13,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.
Szőlészet-Borászat
A frissen szüretelt kékszőlő, alapos fürt- és bogyóválogatás után 3-5 napig hidegáztattuk.Tartályban, speciális élesztővel erjesztettük a primer gyümölcsaromák megőrzése érdekében, ezután préseltük.
Három hónapig érett harmadtöltésű tölgyhordóban és tartályban.
Az év
A meleg, átlagon felüli hőmérsékleti értékeket adó márciusi időjárás nagyon korai rügyfakadást eredményezett. Az április második és május első felének hűvös időjárása jelentősen visszavetette a hajtásnövekedés kezdetének intenzitását. Az ekkor hullott nagyobb mennyiségű csapadék jelentősen megnehezítette a telepítési munkálatokat. Az érés a borvidéken szokásos időszak előtt kezdődött meg. A hűvös éjszakák a savtartalom és az aromaanyagok megőrzéséhez jelentősen hozzájárultak. A rozé alapokkal kezdtük meg a szüretet augusztus 18-án. A jelentős fordulat szeptember első két hetében jött, az átlaghőmérséklet az utóbbi hat év legalacsonyabb értékét adta, míg a csapadék mennyisége is a második helyen végzett az elmúlt évek rangsorában. Az érés üteme ekkor jelentősen visszaesett. Október hónap azonban kiemelkedően meleg időjárással kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez az összes fajta esetén. A szüretet október 19-én a Zuhánya-dűlő cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége, mind az aromaanyagok, mind a fenolos érettség és a színanyag tartalom szempontjából kiemelkedőnek értékelhető.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 5,6 g/l |
Alkohol | 13,5 % |
pH | 3,58 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2017-08-17 |
Palackozás | 2018-07-26 |
Érlelés | használt francia hordókban |
Érlelési idő | 3 Hónap |
Dűlők | Zuhánya, Várerdő, Ördög-árok, Makár |
Kóstolás
Szín | Élénk bíbor rózsaszínes karimával. | |
Illat | Illatában primer gyümölcsök, meggy és feketeszeder, meg a finom házi cseresznyekompót leve. | |
Íz | Kortya játékosan könnyed és harmonikus, a ribizli friss savaival, lehelletnyi füstösséggel, selymes, lágy tanninokkal. |