Cabernet Franc Makár
Villány 2013
Feketébe hajló mélyvörös színű. Illatában koncentrált gyümölcsösség, áfonya, szilva, megbolondítva egy kis fahéjjal és lágy csokoládé tónusokkal. Íze telt és sokrétű, az édes fűszerek mellett felsejlik benne a lágy kakaó. Jól struktúrált, lendületes bor, komoly érlelési potenciállal.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 17-18 ℃ |
Alkohol: | 14,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
Ez a magasfekvésű dűlő azért különleges, mert platóin állandó a szélmozgás, ezért nagyobb a nappal és éjszaka közötti hőmérsékletkülönbség. A forró nyári napokat követő éjszakai lehűlés segít megőrizni a szőlőszemekben az érett savakat.
Talaja tömör mészkő, márga, dolomit, humuszkarbonát felső rétegében löszös agyaggal, homokfoltokkal, magas kalciumtartalommal. A kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad.
Szőlészet-Borászat
A kézzel szüretelt gondosan válogatott szőlőt rövid ideig áztattuk. Ezt követően tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés,majd hordóban az almasavbontás.
30 napos héjonáztatással hangsúlyoztuk a fajta vezető jegyeit.
18 hónapos tölgyfahordós érlelést kapott. (45-50 %-ban új hordó).
Szüret időpontja: 2013.október 5-15.
Az év
2013 április elején még országosan havazott, az egész március téli hónappá vedlett vissza. Utána is hűvös, késői tavasz jött a virágzási időszak közepére. Gyönyörűen kifejlődött gazdag fürtöket nevelt a szőlő. Forró száraz nyár érkezett. A késői zöldválogatást nem végeztük el, hiszen a korai fajtákat a tavalyi évhez hasonlóan már majdnem augusztusban szedni lehetett. A kékszőlők, rosé alapok szürete a szokásosnál későbbre tolódott. Október első napjaira eső súlyos visszahűlés, majd esők is tarkították a képet, ami beindította a szüreti gépezetünket. A beérkezett szőlő a rigorózus válogatás után tiszta, elegáns borok alapja lett. Élénk aroma/íz gazdag borok születtek, elegáns és sokáig élő tételek.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 5,8 g/l |
Alkohol | 14,5 % |
pH | 3,62 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2013-10-05 |
Palackozás | 2015-07-01 |
Érlelés | Új és használt francia hordókban |
Érlelési idő | 18 Hónap |
Dűlők | Makár |
Kóstolás
Szín | Feketébe hajló, mélyvörös színű. | |
Illat | Illatában koncentrált gyümölcsösség, áfonya, szilva, megbolondítva egy kis fahéjjal és lágy csokoládé tónusokkal. | |
Íz | Íze telt és sokrétű, az édes fűszerek mellett felsejlik benne a lágy kakaó. Jól struktúrált, lendületes bor, komoly érlelési potenciállal. |