Sauska Furmint Brut Vintage 2017
Tokaj 2017
Érett és dús illatú méhviasz, sárga alma, vilmoskörte. Krémes mousse, gyönyörűen kiegyensúlyozott édességgel, utóízében megcsillan a furmintos frissesség. Birs, ananászhéj, ázsiai körte ízek, őszibarackvirágos virágillattal. Hosszú és frissítő.
.
Összetétel: | furmint |
Dosage: | 7 g |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 8-10 ℃ |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
A bodrogkeresztúri Medve dűlőről szüreteltük a teljes tételt. Különleges szerepe van a szívünkben, mert monopol dűlőről van szó: a körülötte lévő erdőkön kívül nincs szomszédunk, ezért itt adódott lehetőségünk elsőként ökológiai gazdálkodásra, melyet 2019-ben kezdtünk. Ez a dűlő Southdown Baby Doll birkáink lakóhelye is, akik remek segítőink a gyomirtástól a természetes trágyázásig.
Szőlészet-Borászat
A kézzel szedett szőlőt egészfürtösen préseljük. A must ülepítését követően az alapborokat rozsdamentes acéltartályokban erjesztettük és seprőn érleltük házasításig a friss, ropogós, elegáns és összetett élmény érdekében. elő. Öt és fél év seprőn érlelés után degorzsáltuk.
Az év
A tél fagyos volt, szerencsére a januári havazás betakarta a talajfelszínt, ezzel megvédve előző évben elültetett kistőkéinket a fagyástól. A rügyfakadás március végén következett be, az eső elegendő volt a szőlő növekedéséhez. A virágzás nyár elején tökéletesen zajlott. Utána a kevés eső miatt a furmint fürtök ismét rövid idő leforgása alatt teljesen zártak lettek és rendkívül tömöttre hízták fel magukat. Ennek következménye lett később a szeptembertől virágkorát élő botrytis. A meleg nyár hatására a szőlő érése felgyorsult, így már augusztus harmadik hetében elkezdtük a pezsgő alapbornak tervezett szőlők betakarítását. A szemek léaránya kiváló volt, a mustok jól ülepedtek. Az erjedések utáni kóstolók után optimistán készítettük el a házasítási alapokat. Pezsgő szempontból remek évet könyveltünk el. A száraz borok alapanyaga egészséges és aroma gazdag. Gazdagon nyertünk édes alapbort is. A dűlős borok alapanyaga nagyon jó lett. Régen vártunk már egy olyan évre, amikor a száraz borok mellett kitűnő édes alapokat is szüretelhetünk! Most így lett.
Kóstolás
Aranyló szín. | |
Érett és dús illatú méhviasz, sárga alma, vilmoskörte. | |
Birs, ananászhéj, ázsiai körte ízek, őszibarackvirágos virágillattal. Hosszú és frissítő. |