Sauska Cuvée 11

Villány 2019

Mélybíbor, tiszta, titokzatos. Illatában ibolya, vanília, meggy és pipadohány. A szájban ribizli, málna és cseresznye, aszalt szilva és finom fahordós jegyek, kortya friss, eleven és hosszú, finom fekete teás lecsengéssel.

 

Összetétel: cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
5790 Ft
Polci ár
7 720 Ft / l
Egységár
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.

Szőlészet-Borászat

A gondosan válogatott szőlőt kíméletes roppantás után 35 napig héjon áztattuk, majd tartályban erjesztettük, így hangsúlyozva a fajta elsődleges jegyeit.

15 hónapos francia tölgyfahordós érlelést kapott. (20% új, 80% másod- és harmadtöltésű hordó).

 

Az év

A februári és márciusi hónapok kiemelkedően melegnek bizonyultak. Kijelenthető, hogy az elmúlt 10 év legszárazabb tele mutatkozott a területeken. A kedvező téli szénhidrát mérlegnek köszönhetően, az átlagosnál egy héttel hamarabb következett be a fakadás, mely szép egyöntetűség formájában valósult meg. Fakadástól virágzásig tartó időszak meleg áprilissal indult, április második dekádjától május végéig csapadékban gazdag idő köszöntött ránk, valamint ez idő alatt volt az elmúlt 8 évben a leghűvösebb is. A virágzás kicsit kitolódott az előző évekhez képest. 10 éve a 2019-es augusztus elején hullott a legtöbb csapadék, a hónap végétől viszont szárazságstressz tünetei mutatkoztak a növényeken. Az érés vontatottan indult, de a szüretet aromaanyagokban és savtartalomban gazdag szőlőfürtök szedésével kezdhettük meg. Októbertől felmelegedés köszöntött ránk, viszont a napi hőingások átlag felettiek voltak. A hullámvasúthoz hasonlítható év ellenére kijelenthető, hogy csodával zárult, a bogyók tökéletes fenolos érést, magas potenciális alkoholokat, alacsony almasav tartalmat és magas színintenzitást elérve érkeztek a feldolgozóba. Mondhatni ezüsttálcán szállította a szőlészet a borászat részére boraink alapanyagát.

Részletek

Megnevezés Vörösbor
Sav 5,7 g/l
Alkohol 14,5 %
Összetétel: cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, cabernet franc
pH
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2019-09-15
Palackozás 2021-04-27
Érlelés Új és használt francia hordókban
Érlelési idő 15 Hónap
Dűlők Konkoly, Makár, Kopár, Ördög-árok

Kóstolás

Szín Mélybíbor.
Illat Ibolya, vanília, meggy és pipadohány.
Íz Ribizli, málna és cseresznye, aszalt szilva és finom fahordós jegyek.