Sauska Cuvée 11
Villány 2019
Mélybíbor, tiszta, titokzatos. Illatában ibolya, vanília, meggy és pipadohány. A szájban ribizli, málna és cseresznye, aszalt szilva és finom fahordós jegyek, kortya friss, eleven és hosszú, finom fekete teás lecsengéssel.
Összetétel: | cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, cabernet franc |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 17-18 ℃ |
Alkohol: | 14,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.
Szőlészet-Borászat
A gondosan válogatott szőlőt kíméletes roppantás után 35 napig héjon áztattuk, majd tartályban erjesztettük, így hangsúlyozva a fajta elsődleges jegyeit.
15 hónapos francia tölgyfahordós érlelést kapott. (20% új, 80% másod- és harmadtöltésű hordó).
Az év
A februári és márciusi hónapok kiemelkedően melegnek bizonyultak. Kijelenthető, hogy az elmúlt 10 év legszárazabb tele mutatkozott a területeken. A kedvező téli szénhidrát mérlegnek köszönhetően, az átlagosnál egy héttel hamarabb következett be a fakadás, mely szép egyöntetűség formájában valósult meg. Fakadástól virágzásig tartó időszak meleg áprilissal indult, április második dekádjától május végéig csapadékban gazdag idő köszöntött ránk, valamint ez idő alatt volt az elmúlt 8 évben a leghűvösebb is. A virágzás kicsit kitolódott az előző évekhez képest. 10 éve a 2019-es augusztus elején hullott a legtöbb csapadék, a hónap végétől viszont szárazságstressz tünetei mutatkoztak a növényeken. Az érés vontatottan indult, de a szüretet aromaanyagokban és savtartalomban gazdag szőlőfürtök szedésével kezdhettük meg. Októbertől felmelegedés köszöntött ránk, viszont a napi hőingások átlag felettiek voltak. A hullámvasúthoz hasonlítható év ellenére kijelenthető, hogy csodával zárult, a bogyók tökéletes fenolos érést, magas potenciális alkoholokat, alacsony almasav tartalmat és magas színintenzitást elérve érkeztek a feldolgozóba. Mondhatni ezüsttálcán szállította a szőlészet a borászat részére boraink alapanyagát.
Részletek
Megnevezés | Vörösbor |
Sav | 5,7 g/l |
Alkohol | 14,5 % |
Összetétel: | cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, cabernet franc |
pH | |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2019-09-15 |
Palackozás | 2021-04-27 |
Érlelés | Új és használt francia hordókban |
Érlelési idő | 15 Hónap |
Dűlők | Konkoly, Makár, Kopár, Ördög-árok |
Kóstolás
Szín | Mélybíbor. | |
Illat | Ibolya, vanília, meggy és pipadohány. | |
Íz | Ribizli, málna és cseresznye, aszalt szilva és finom fahordós jegyek. |