Sauska Cuvée 107
2017
Halvány szalmasárga, illatában szegfűszeg és vaníliabab. A szájban telt, zamatos és hosszú, barackos, mandulás aromák kerekítik a kortyot. Szépen integrálódott hordó, remek savegyensúly jellemzi, sok ideje van még.
Összetétel: | chardonnay, hárslevelű |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 12 ℃ |
Alkohol: | 14 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
Tokaj-hegyalja, saját területeink több dűlőn
Szőlészet-Borászat
A kézi szüretelést követően bogyóztuk a termést, majd és néhány órás cefreáztatást követően préseltük. Ülepítés után fajélesztős beoltás következett. Az alapborokat fahordóban erjesztettük. Hat hónapig volt finomseprőn, közben heti két alkalommal battonage-t végeztünk. A kétszer fejtett bort május elején házasítottuk. Palackozásig acéltartályban tároltuk. A teljes tétel 56 %-ban almasavbontott.
Az év
A tél fagyos volt, szerencsére a januári havazás betakarta a talajfelszínt, ezzel megvédve előző évben elültetett kistőkéinket a fagyástól. A rügyfakadás március végén következett be, az eső elegendő volt a szőlő növekedéséhez. A virágzás nyár elején tökéletesen zajlott. Utána a kevés eső miatt a furmint fürtök ismét rövid idő leforgása alatt teljesen zártak lettek és rendkívül tömöttre hízták fel magukat. Ennek következménye lett később a szeptembertől virágkorát élő botrytis. A meleg nyár hatására a szőlő érése felgyorsult, így már augusztus harmadik hetében elkezdtük a pezsgő alapbornak tervezett szőlők betakarítását. A szemek léaránya kiváló volt, a mustok jól ülepedtek. Az erjedések utáni kóstolók után optimistán készítettük el a házasítási alapokat. Pezsgő szempontból remek évet könyveltünk el. A száraz borok alapanyaga egészséges és aroma gazdag. Gazdagon nyertünk édes alapbort is. A dűlős borok alapanyaga nagyon jó lett. Régen vártunk már egy olyan évre, amikor a száraz borok mellett kitűnő édes alapokat is szüretelhetünk! Most így lett.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 5,6 g/l |
Alkohol | 14 % |
Összetétel: | chardonnay, hárslevelű |
pH | 3,42 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2017-09-11 |
Palackozás | 2018-07-25 |
Érlelés | Hordós érlelést kapott. |
Érlelési idő | 6 Hónap |
Dűlők | Szent Tamás, Padihegy, Birsalmás |
Kóstolás
Szín | Halvány szalmasárga. | |
Illat | Illatban szegfűszeg és vaníliabab. | |
Íz | A szájban telt, zamatos és hosszú, barackos, mandulás aromák kerekítik a kortyot. |