Sauska Cuvée 107

2017

Halvány szalmasárga, illatában szegfűszeg és vaníliabab. A szájban telt, zamatos és hosszú, barackos, mandulás aromák kerekítik a kortyot. Szépen integrálódott hordó, remek savegyensúly jellemzi, sok ideje van még. 

Összetétel: chardonnay, hárslevelű
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 14 %
Kiszerelés: 0,75 l
7250 Ft
5500 Ft
Polci ár
6640 Ft
Törzsvásárlói ár
7 333 Ft / l
Egységár
Részletek

Dűlők

Tokaj-hegyalja, saját területeink több dűlőn

Szőlészet-Borászat

A kézi szüretelést követően bogyóztuk a termést, majd és néhány órás cefreáztatást követően préseltük. Ülepítés után fajélesztős beoltás következett. Az alapborokat fahordóban erjesztettük. Hat hónapig volt finomseprőn, közben heti két alkalommal battonage-t végeztünk. A kétszer fejtett bort május elején házasítottuk. Palackozásig acéltartályban tároltuk. A teljes tétel 56 %-ban almasavbontott.

Az év

A tél fagyos volt, szerencsére a januári havazás betakarta a talajfelszínt, ezzel megvédve előző évben elültetett kistőkéinket a fagyástól. A rügyfakadás március végén következett be, az eső elegendő volt a szőlő növekedéséhez. A virágzás nyár elején tökéletesen zajlott. Utána a kevés eső miatt a furmint fürtök ismét rövid idő leforgása alatt teljesen zártak lettek és rendkívül tömöttre hízták fel magukat. Ennek következménye lett később a szeptembertől virágkorát élő botrytis. A meleg nyár hatására a szőlő érése felgyorsult, így már augusztus harmadik hetében elkezdtük a pezsgő alapbornak tervezett szőlők betakarítását. A szemek léaránya kiváló volt, a mustok jól ülepedtek. Az erjedések utáni kóstolók után optimistán készítettük el a házasítási alapokat. Pezsgő szempontból remek évet könyveltünk el. A száraz borok alapanyaga egészséges és aroma gazdag. Gazdagon nyertünk édes alapbort is. A dűlős borok alapanyaga nagyon jó lett. Régen vártunk már egy olyan évre, amikor a száraz borok mellett kitűnő édes alapokat is szüretelhetünk! Most így lett.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,6 g/l
Alkohol 14 %
Összetétel: chardonnay, hárslevelű
pH 3,42
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2017-09-11
Palackozás 2018-07-25
Érlelés Hordós érlelést kapott.
Érlelési idő 6 Hónap
Dűlők Szent Tamás, Padihegy, Birsalmás

Kóstolás

Szín Halvány szalmasárga.
Illat Illatban szegfűszeg és vaníliabab.
Íz A szájban telt, zamatos és hosszú, barackos, mandulás aromák kerekítik a kortyot.

Korábbi évjáratok

2013

2015