Sauska Cuvée 105
Tokaj 2015
Szalmasárga színű. Kétségtelen tokaji illatok élményével indít, majd a részletekben a fajták is meg-megmutatkoznak ánizs és gránátalma társaságában. Ízben telt, kerek, de mégis könnyű a korty. A savak csiszoltak és szépen egészítik ki az ásványosságot, amit a körte, és aszalt sárgabarack is gazdagít.
Összetétel: | sárgamuskotály, furmint, hárslevelű |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 12 ℃ |
Alkohol: | 13,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
Medve
Egyike a legmagasabban fekvő ültetvényeinknek. A talaj erodálódott felületét vastagon borítja riolit, nyiroktalaj hézagokkal, gazdag kőszázalékkal. A 10-30 éves telepítések együttesét erdő veszi körül, ami hűti a szőlőt és lassítja az érést, a gyantás fenyőillat a dűlő boraiban is szépen mutatkozik. Legalább ennyire meghatározó a talaj szupermagas magnéziumszintje (a szakértők a Rajna-vidékét és a rajnai rizlinget emlegetik mindig), amely a vibráló ásványosság mellett tűzkő-illatot és fanyar, frissítően kesernyés karaktert ad az innen származó boroknak. Nagyon szeretjük a Medvében ezt a vadságot és fontosnak tartjuk, hogy a minden évjáratban megjelenjen ez a pengeéles, tiszta íz.
Szőlészet-Borászat
A kézzel szüretelt szőlőt gondos válogatás után néhány órát áztattuk héjon. Ezután kíméletesen préseltük. Fahordóban és tartályban erjesztettük, finomseprőn érleltük 2-6 hónapig, közben seprőfelkeverést alkalmaztunk. Részlegesen almasavat is bontottunk, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.
Hordós érlelés 97%-ban történt, 5 hónapig.
Az év
A 2015-ös év leghidegebb hetével indult a január. A rügypattanás március végén, a fakadás pedig április közepén történt. Ezt követően virágzáskor optimális volt a hőmérséklet, ezt eredményezte a szinte hibátlan kötődést. Viszont ezt követően a forróság nem ért véget, egészen szeptember közepéig. A hőmérséklet csúcsa 39 °C volt. A nagy meleggel persze a szárazság is együtt járt, és a csapadék hiánya miatt a hajtások növekedési erélye lelassult. Az augusztusi forróság nagyon gyors érést hozott, bizonyos tételeknél almasavat bontottunk a végső harmónia beállításához.
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 5,7 g/l |
Alkohol | 13,5 % |
Összetétel: | sárgamuskotály, furmint, hárslevelű |
pH | 3,39 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2015-09-18 |
Palackozás | 2016-07-21 |
Érlelés | Főként hordós érlelést kapott. |
Érlelési idő | 5 Hónap |
Dűlők | Medve |
Kóstolás
Szín | Szalmasárga színű. | |
Illat | A tokaji illatok mellett ánizs és gránátalma jelenik meg. | |
Íz | Körte, és aszalt sárgabarack is gazdagítja a kortyot. |