Sauska Cabernet Franc Siklós
Villány 2018
Élénk rubin a pohárban, illatában ibolya, szederkompót és tavaszi cseresznye. Kortyában fűszeres, fehér bors, szegfűszeg, kömény, gazdag, finom szemcsés tanninok, friss ásványossággal.
Kortya gazdag, elegáns lecsengéssel. Friss, vibrálóan gyümölcsös és életteli, néhány év múlva másodlagos aromái is teljes szépségükben mutakoznak majd.
Összetétel: | cabernet franc |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 17-18 ℃ |
Alkohol: | 15 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Szőlészet-Borászat
A beérkező szőlőt gondosan válogattuk majd rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés ahol kialakulnak a fajta vezető jegyei.
Az extrakciós idő 28 nap volt. Hordóban történt az almasav teljes lebontása. 17 hónapot töltött új és főként másodtöltésű francia hordóban.
Az év
Márciusi késői tél után egy nagyon korai nyárias tavasz érkezett április közepén magas hőmérséklettel és korai rügyfakadással. A Kopáron a kékfrankosnál már április elején megindult a rügyfakadás. A májusi szárazság és a korai virágzás jelentősen megnehezítette a tavaszi munkálatokat. A szüret, idén olyan korán indult, mint eddig még soha. A rozé alapokkal kezdtük augusztus 11-én. Szeptember második felében jött a nagyon várt csapadék a hőmérséklet is visszaeset így az érés újra elindult, a korábbi lassulás után. Októberben a hosszan kitartó jó időjárás kedvezett a megfelelő érettség eléréséhez a kései fajták esetén. A kékfrankos és a cabernet franc érett meg a legszebben, majd a cabernet sauvignon is követte őket minőségben. A szüretet október 24-én a Makáron cabernet sauvignon szüretelésével fejeztük be. A szőlőtermés minősége a szeszélyes időjárás mellett is kimagasló volt. 2018 úgy lett az egyik legmelegebb év, hogy nem voltak extrém hőmérsékleti viszonyok.
Kóstolás
Szín | Élénk rubin a pohárban. | |
Illat | Ibolya, szederkompót és tavaszi cseresznye. | |
Íz | Fűszeres, fehér bors, szegfűszeg, kömény, gazdag, finom szemcsés tanninok, friss ásványossággal. |