Pinot Noir Rosé
2022
Halvány rózsaszín, illatában az üde gyümölcsök mellett izgalmas terroirjegyekkel, földes, kovás felvillanásokkal és finom eukaliptusszal. Kortyában tengeri sósság, gránátalma és málna. A korty elegáns, minerális, hosszú és gazdag. Kecskesajthoz, halételekhez és friss zöldsaláták mellé ajánljuk.
Összetétel: | pinot noir |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 10 ℃ |
Alkohol: | 12,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Dűlők
A kézi szüretet követően bogyóztuk a termést, és azonnal préseltük. Ülepítés után acéltartályban 18-20 C-on erjesztettük; finomseprőn tartottuk 6 hónapig, közben tartályban seprőfelkeverést végeztünk. A palackozásig tartályban tároltuk.
Szőlészet-Borászat
Száraz, enyhe, szeles tél jellemezte a 2022-es évjáratot. A szárazság augusztusig kitartott, mintegy 100 mm csapadék esett ősz végéig, aminek átlagban a négyszeresére lett volna szükségünk. A rügyfakadás április közepére esett. A nagy szárazság és a kifinomult növényvédelem következtében szerencsére nem volt betegség a birtokunkon. Nagyon meleg nyár volt – a Hegymegi dűlőben 42 °C – ot is mértünk. Ezért a szüret is korán kezdődött, augusztus 17-én a Birsalmás-dűlőn chardonnay és pinot noir pezsgőalapokkal, amit aztán a Hegymegi és Medve -dűlők követtek. A szüret vége október 14-re esett, dűlős furmintokkal és nagy örömünkre aszúval is a Birsalmásról és a Medvéről. Sajnos a szüreti mennyiségünk elmaradt a várhatótól, ami elsősorban a csapadékhiánynak köszönhető. Az idei év mérföldkő az életünkben, hiszen a szüretre éppen elkészült a padihegyi új borászatunk feldolgozója, így már ide szüreteltünk.
Az év
„Száraz, enyhe, szeles tél jellemezte a 2022-es évjáratot. A szárazság sajnos augusztusig kitartott, mintegy 100 mm csapadék esett ősz végéig, aminek átlagban a négyszeresére lett volna szükségünk. A rügyfakadás április közepére esett. A hajtásnövekedés lassú ütemben haladt, sajnos a szárazság következtében több ültetvényünkön sem érték el a megfelelő hajtáshosszúságot. Kritikus helyek voltak a Dorgó-Hegymegi birtokrész illetve a Padihegy 2019-es telepítései. Ezeken a helyeken a víz hiánya miatt a bogyók extrém kis méretűek voltak, sok helyen felszáradt a lomb. A nagy szárazság és a kifinomult növényvédelem következtében szerencsére nem volt betegség a birtokunkon. Nagyon meleg nyár volt – a Hegymegi dűlőben 42 °C – ot is mértünk. Ezért a szüret is korán kezdődött, augusztus 17-én a Birsalmás-dűlőn chardonnay és pinot noir pezsgőalapokkal, amit aztán a Hegymegi és Medve -dűlők követtek. A szüret vége október 14-re esett, dűlős furmintokkal és nagy örömünkre aszúval is a Birsalmásról és a Medvéről. Sajnos a szüreti mennyiségünk elmaradt a várhatótól, ami elsősorban a csapadékhiánynak köszönhető. Az idei év mérföldkő az életünkben, hiszen a szüretre éppen elkészült a padihegyi új borászatunk feldolgozója, így már ide szüreteltünk.” Czemiczki István - szőlészeti vezető, Tokaj
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 6,7 g/l |
Alkohol | 12,5 % |
Összetétel: | pinot noir |
pH | 3,18 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2022-08-26 |
Palackozás | 2023-05-18 |
Érlelés | tartályban érlelt |
Érlelési idő | 9 Hónap |
Dűlők | Padihegy |
Kóstolás
Szín | Halvány rózsaszín | |
Illat | Illatában az üde gyümölcsök mellett izgalmas terroirjegyekkel, földes, kovás felvillanásokkal és finom eukaliptusszal. | |
Íz | Kortyában tengeri sósság, gránátalma és málna. A korty elegáns, minerális, hosszú és gazdag. Kecskesajthoz, halételekhez és friss zöldsaláták mellé ajánljuk. |