Chardonnay Birs
2022
Színében halványsárga zöldes reflexes beütéssel. Illatában tűzkő és finom szegfűszeg öltözteti a chardonnay fajtajegyeit. A korty telt, hosszú, kellemes savakkal. Szépen integrálódott a hordó. Ízben visszafogottan indít a vaníllia, majd ásványok gazdagsága mellett fűszeres aromák dominálnak. Hosszú lefutású, ízgazdag bor.
Összetétel: | chardonnay |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 10-12 ℃ |
Alkohol: | 13,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Nem rendelhető
Dűlők
Birsalmás
Fekvése és talajösszetétele - erodált, riolittufás barna vörösagyag - révén gazdagon ásványos és összetett borokat ad, magas érlelési potenciállal. Ültetvényünk jóformán a mádi utcasor mellett fordul be északnak, aztán szépen beáll déli irányba. A területet évek óta alakítjuk, egységesítjük: megállítottuk az eróziót és megújítottuk a többszáz éves támfalakat.
Szőlészet-Borászat
Kézi szüretelést követően hűtőkonténerben tároltuk a szőlőt, ahol 5 C-ra hűtöttük le.
A bogyózást-enyhe zúzást követően 6 órás cefreáztatás következett.
A préselés kíméletes, alacsony nyomáson történt. Mustülepítést követően hordóban 66%, tartályban 33%-át erjesztettünk szelektált élesztővel.
A hordós arányt 5 hónap hordós érlelés után tartályba fejtettük, és ott tartottuk seprőn.
Áprilisban házasítottuk a tételt, május közepén palackoztuk. 80 %-ban almasavat bontottunk.
Az év
„Száraz, enyhe, szeles tél jellemezte a 2022-es évjáratot. A szárazság sajnos augusztusig kitartott, mintegy 100 mm csapadék esett ősz végéig, aminek átlagban a négyszeresére lett volna szükségünk. A rügyfakadás április közepére esett. A hajtásnövekedés lassú ütemben haladt, sajnos a szárazság következtében több ültetvényünkön sem érték el a megfelelő hajtáshosszúságot. Kritikus helyek voltak a Dorgó-Hegymegi birtokrész illetve a Padihegy 2019-es telepítései. Ezeken a helyeken a víz hiánya miatt a bogyók extrém kis méretűek voltak, sok helyen felszáradt a lomb. A nagy szárazság és a kifinomult növényvédelem következtében szerencsére nem volt betegség a birtokunkon. Nagyon meleg nyár volt – a Hegymegi dűlőben 42 °C – ot is mértünk. Ezért a szüret is korán kezdődött, augusztus 17-én a Birsalmás-dűlőn chardonnay és pinot noir pezsgőalapokkal, amit aztán a Hegymegi és Medve -dűlők követtek. A szüret vége október 14-re esett, dűlős furmintokkal és nagy örömünkre aszúval is a Birsalmásról és a Medvéről. Sajnos a szüreti mennyiségünk elmaradt a várhatótól, ami elsősorban a csapadékhiánynak köszönhető. Az idei év mérföldkő az életünkben, hiszen a szüretre éppen elkészült a padihegyi új borászatunk feldolgozója, így már ide szüreteltünk.” Czemiczki István - szőlészeti vezető, Tokaj
Részletek
Megnevezés | Bor |
Sav | 5,5 g/l |
Alkohol | 13,5 % |
Összetétel: | chardonnay |
pH | 3,35 |
Kiszerelés | 0,75 l |
Szüret kezdetének időpontja | 2022-08-21 |
Palackozás | 2023-05-18 |
Érlelés | A bor 66%-a 225 literes francia hordóban erjedt és érlelődött 5 hónapig. A maradék 34% acéltartályb |
Érlelési idő | 5 Hónap |
Dűlők | Birsalmás |
Kóstolás
Szín | Színében halványsárga zöldes reflexes beütéssel. | |
Illat | Illatában tűzkő és finom szegfűszeg öltözteti a chardonnay fajtajegyeit. | |
Íz | Visszafogottan indít a vaníllia, majd ásványok gazdagsága mellett fűszeres aromák dominálnak. Hosszú lefutású, ízgazdag bor. |